Herkel: Reformierakonnal puudub võime dogmasid muuta

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: Jaanus Lensment

Vabaerakonna riigikogu fraktsiooni esimees ja majanduskomisjoni liige Andres Herkel kirjutab oma blogis, miks tabas Ruta Arumäe oma arvamusartiklis nii mõneski asjas naelapea pihta.

Herkeli sõnul on Arumäe väljaastumises kaks rõhuasetust, mis tema arvates tabavad naela pea pihta: esiteks see, et riigisektor on täis dogmasid, mis pole muutunud enam kui kümne aasta jooksul ning teiseks - erinevate valimislubaduste ühte potti kallamine ja nende täitmine kütuseaktsiisi tõstmisega on väga halb idee. Samu poliitilise kurtuse märke pani Vabaerakond tema sõnul tähele ka kaks nädalat koalitsioonikõnelustel osaledes.

«Esimest väidet iseloomustab Reformierakonna maksupoliitika peamine dogma, milleks on olnud üksikisiku tulumaksu määra langetamine. Jah, maksumaksjatena võiks olla hea meel, kui maksud langevad. Paraku on siin mõned lahenduseta kitsaskohad,» kirjutas Herkel oma blogis.

Ta märkis, et kõigepealt on tulumaksu langetamine asetanud surve alla muud maksud ja nüüdki otsitakse katteallikaid sealt, kust eriti midagi võtta ei ole või mis toob vältimatult kaasa üldise hinnatõusu. Samuti on tulumaksumäära langetamine soosinud tema sõnul eeskätt kõrgepalgalisi, sest mida väiksem on palk, seda vähem inimene sellisest meetmest võidab. «Maksuvaba miinimumi tõstmine oleks oluliselt parem meede.»

Dogmad jäävad

«Aga ei, meil on dogmad. Reformierakonna senine maksupoliitika sünnitas ka veidraid ning raskesti teostatavaid ideid, nagu IRL-i nn. «madalapalgaliste toetuspakett». Ta on sünnitanud ka uskumatuid valesid, nagu Reformierakonna katse omistada Vabaerakonnale tulumaksu tõstmise idee, kui meie tegelik plaan oli jätta kõigile maksuvaba miinimumi näol rohkem raha kätte ning kergitada teiselt poolt n.ö. süsteemisisese katteallikana tulumaksu määra. See polnuks midagi muud kui väike katse sissetulekukääre koomale tõmmata, mille tagajärjel enamus maksumaksjaid vaid võidaks,» kirjutas Vabaerakonna juht.

Herkeli arvates on neid dogmasid veel ja Reformierakonnal puudub võime neid muuta. «See on nagu suur laev, mis ei suuda end karide lähenedes pöörata, hüüdku nõunik eemalt siis mida tahes! Ja ühel päeval pole enam lendsõnaks «kindlalt edasi», vaid «kindlalt põhja».

Seetõttu tekib Herkelil küsimus, kas on mõistlik, et 28-protsendise toetusega erakond määrab peaaegu täies ulatuses meie maksupoliitika? «Ülejäänud 72 protsenti valijaid nägid siin vajadust nii- või teistsugusteks muutusteks. Paraku aga on Reformierakond kaks väiksemat partnerit ära murdnud ning nende osa piirdub võimalusega ka oma väikseid lubadusi Reformierakonna aktsiisipotti kallata.»

Häma ja lubadused

«Siit jõuamegi teise Arumäe osunduse juurde. Tõesti, kõigi lubaduste katmine kütuseaktsiisiga on nõme. Nojah, täpsustuseks võime lisada, et seal on mõned katteallikad veel. Nii seatakse löögi alla majutusasutused, eriti maal ja väiksemates kohtades,» leidis Herkel.

Ühtlasi jäi talle arusaamatuks jääb stiil, kuidas kõneletakse suure suuga lubadustest lastele ja vanadele, madalapalgalistele ja kõigile-kõigile, aga ei öelda sõnagagi, kuidas või mille arvelt. Mõnikord hämatakse ka majanduskasvust ja riigieelarves sisalduvatest võimalustest.

«Ühiskond on tegelikult küps selleks, et meiega ei räägitaks, nagu poolearulistega, keda on lihtne petta. Koalitsioonilepe peaks kõigepealt kirjeldama struktuurseid muutusi poliitikas, sealhulgas maksupoliitikas. Ja kui selleks ei olda valmis, siis vähemalt ausat ülestunnistust, millistest katteallikatest too valimislubaduste pott koosneb,» sõnas Herkel.

Ta meenutas ühe ettevõtja telefonikõne sellest ajast, mil Vabaerakond veel Stenbocki majas Rõivase-Ligi maksudogmadega tutvumas käis. »Ta ütles, et põhimõtteliselt on Eestil tarka maksureformi vaja. Aga ta ütles ka seda, et kui asi jamaks läheb, siis on targem makse üldse mitte torkida. Nüüd on asi jamaks läinud. Ja seda just nendel põhjustel, mida Ruta Arumäe esile tõi,» kirjutas poliitik.

Peaminister Taavi Rõivase nõunik eelmise valitsuse ajal, nüüd sõltumatu majandusanalüütik Ruta Arumäe kirjutas tänase Postimehe arvamusküljel, et riigi majanduspoliitikat juhitakse Exceli tabelitega, liites kokku vaid kulusid ja tulusid ning mitte keegi ei analüüsi nende sammude laiemaid tagajärgi.

Samuti heitis Arumäe ette, et riigisektor on täis dogmasid, mis pole muutunud 2003. aastast, kui ta ise viimati riigisektoris töötas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles