Kattel: eelarve tasakaal on Eestis liigselt fetišeeritud

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Kattel
Rainer Kattel Foto: Tallinna Tehnikaülikool

TTÜ professor Rainer Kattel nõustub mitme Ruta Arumäe arvamusartiklis välja toodud valitsuse majanduspoliitika suhtes kriitiliste seisukohaga.

«Siin on tal õigus, et eelarve tasakaal on Eestis liigselt fetišeeritud; eelarve peab olema pikas perspektiivis jätkusuutlik, et suudame riiki mõistlikult ülal pidada, pakkuda heal tasemel avalikke teenuseid,» kirjeldas Kattel.

«Me vaatame riigi eelarvet kui nullsumma mängu: kui riigil on miinus, siis on meil kõigil miinus. Tegelikkuses see nii ei ole, kui riik oma defitsiiti mõistlikult tulevikku investeerib. Ka see on teema, mida tuleks laiemalt arutada,» lisas ta.

Samuti nõustub ta Arumäega maksuküsimuste osas ja eriti väitega, et kütuseaktsiisi nähakse praegu väga lihtsa eelarveaugu täitena. «Nii nagu Arumäe ütleb, maksudega peab majandust juhtima ja selles osas oleks kindlasti mõistlikum maksustada neid kaupu/teenuseid, mille tarbimist soovime piirata (nt automaks suurematale/kallimatele autodele, suuremate teede maks) või valdkondi, mis ei loo jõukust juurde (nt maa-, kinnisvaramaks vastavalt nende väärtusele),» selgitas ta.

Ta lisas, et kütuse- ja laiemalt energiamaksude probleem on ka selles, et nad mõjuvad regressiivselt ehk mõjutavad rohkem vähemteenivaid inimesi ja kasvatavad seetõttu ebavõrdsust.

Maksusüsteem on Katteli hinnangul Eestis ajale jalgu jäänud, kuna see on regressiivne, ei soodusta tootmisinvesteeringuid, töökohtade loomist ning liiga lihtne on maksusüsteemi ära kasutada ja maksudest kõrvale hiilida. «Samas ei ole täna poliitilist julgust võtte ette sisulisi reforme, sest kardetakse, et iga maksureform tembeldatakse sotsialismiks ja et meie eduloosse tulevad mõrad,» ütles Kattel.

Tänases Postimehes kirjutas peaminister Taavi Rõivase nõunik eelmise valitsuse ajal, nüüd sõltumatu majandusanalüütik Ruta Arumäe, et riigi majanduspoliitikat juhitakse Exceli tabelitega, liites kokku vaid kulusid ja tulusid ning mitte keegi ei analüüsi nende sammude laiemaid tagajärgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles