Eesti langes IT-riikide edetabelis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eile avaldas Maailma Majandusfoorum IT-riikide edetabeli, millest selgub, et Eesti on koha võrra kukkunud. 

Eelmise vaatlusega võrreldes langes Soome Singapuri järel teisele kohale  ning Rootsi säilitas kolmanda positsiooni. Leedu jäi edetabelis 31. ja Läti tõusis 33. kohale, mis on varasemast kuus kohta parem. Idanaaber Venemaa tõusis 41. positsioonile, parandades sellega positsiooni üheksa koha võrra.

Siin on esimesed 34 riiki: 

1. Singapur    

2. Soome

3. Rootsi

4. Holland

5. Norra

6. Šveits

7. Ameerika Ühendriigid

8. Suurbritannia

9. Luksemburg

10. Jaapan

11. Kanada

12. Lõuna-Korea

13. Saksamaa

14. Hong Kong

15. Taani

16. Austraalia

17. Uus Meremaa

18. Taivan

19. Island

20. Austria

21. Iisrael

22. Eesti

23. Araabia Ühendemiraadid

24. Belgia 

25. Iirimaa

26. Prantsusmaa

27. Katar

28. Portugal

29. Malta 

30. Bahrein

31. Leedu

32. Malaisia

33. Läti

34. Hispaania 

Infotehnoloogia arengu indeksi arvutus tugineb 53 näitajale, mille alusel leitakse neli võrdse tähtsusega komponenti: keskkond, valmidus, kasutamine ning mõju. 

Eesti positsioon on eelmise vaatlusega võrreldes tugevnenud äri- ja innovatsiooni keskkonna, IKT infrastruktuuri ja oskuste ning era- ja avalikus sektoris infotehnoloogia kasutuse osas.

Eesti koht on halvenenud IKT kättesaadavuse ning majandusliku ja sotsiaalse mõju osas. Indeksi väärtus erinevates alamedetabelites on valdavalt tõusnud +0,1 punkti võrra või jäänud eelmise vaatlusega samaks.

Eesti suhteliseks tugevuseks on infotehnoloogia sotsiaalne mõjuja infotehnoloogia kasutamine avalikus sektoris (6. koht). Suhteliselt nõrgema koha (62.) sai Eesti infotehnoloogia kättesaadavuse osas (põhjuseks eelkõige 98. koht mobiilikõne tariifide ja 56. koht interneti lairiba püsiühenduste kuutasu näitajas). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles