Rõivas palus vabandust oma valesti tõlgendatud sõnade pärast

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Martin Ilustrumm / Postimees

Peaminister Taavi Rõivas vabandas täna inimeste ees, kes võisid tema antud intervjuu pealkirjast valesti aru saada, nagu soovitaks ta kütuseaktsiisi tõusu kaitseks endale ökonoomsem auto osta.

Rõivas soovis klaarida eilses Eesti Päevalehes välja öeldud mõtte, mida on liiga julgelt tõlgendatud, justkui soovitaks ta maainimestel endale uus auto osta.

Peaminister luges valitsuse pressikonverentsil ette ajalehes ilmunud küsimuse ja tema sõnul täpselt kirja pandud vastuse: «Küsimus: Viis senti liitrilt näib vähe, aga kes kasutab aastas ainult liitri kütust? Kasutatakse mitu paagitäit, eriti inimesed, kes elavad maal ja käivad 30 km kaugusel ainsas võimalikus töökohas. Ja minu vastus, mis oli tõesti sõna-sõnalt kirja pandud: (Paus.) Nojah. Ütleme nii, et pikemas vaates on kindlasti võimalik ka konkreetseid valikuid teha, soetada säästlikumaid sõidukeid. Samas möönan, et loomulikult mõjutab see ka neid inimesi, kes kaugemal tööl käivad. Aga kui panna see konteksti, kui palju rohkem raha jääb kätte tänu tööjõumaksude langetamisele, siis selle mõju on kindlasti kokkuvõttes suurem. Kui võrdleme aktsiisitõusu nafta hinna kõikumisega, mis on olnud mitukümmend senti ühe aasta jooksul, siis ma väidan, et seda mõju ei pruugi isegi tunda. Viie sendi mõju on kohati tugevalt üle dramatiseeritud.»

Rõivas ütles pressikonverentsil, et tal on kahju, et väljaütlemist, kus ta rõhutas viie sendi mõju ülehindamist, pealkirjades lihtsustati.

«See, kui tekkisid pealkirjad, kus minu otsetsitaadiks pandi, et ma ütlen maainimestele, et ostke säästlikum auto, selliste tõlgenduste pärast on mul küll kahju ja ma vabandan, see kindlasti inimesi häiris. Häiris ka mind, sest sellist sõnumit ei ole ma kindlasti soovinud anda.»

«Vabandan inimeste ees, kes tänu vildakatele pealkirjadele minu sõnumist valesti aru said,» kordas Rõivas ning palus pealkirjade panijatel olla võimalikult täpne ning püüda neis edasi anda mõtet, mitte vastandumist. 

Valitsuse rasked valikud

Rõivas kordas oma arvamust, et viie sendi mõju ühele liitrile aastas ei ole kütuse üldise hinnakõikumisega võrreldes ega ka eraldi võttes talumatu hinnatõus.

«Me hakkame arutama täna valitsuskabinetis rahandusministeeriumi ettepanekuid, kuidas tulla toime kehvema majandusprognoosiga, mis näitab meile järgmistel aastatel vajadust riigieelarve positsiooni parandada suurusjärgus 100 miljoni euro võrra. Valikud, mis on valitsuse laual, ei ole kunagi lihtsad,» selgitas peaminister.

Tema hinnangul oleks automaksu kehtestamine paljusid inimesi märksa valusamalt löönud, sest mõjutanuks kõiki autoomanikke hoolimata sellest, kui palju nad seda kasutavad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles