Reformierakondlane: vajame aktsiisitõusu lastetoetusteks

Andres Reimer
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil Remo Holsmer.
Esiplaanil Remo Holsmer. Foto: Jaanus Lensment

Reformierakondlasest rahanduskomisjoni esimehe Remo Holsmeri kinnitusel kulutab valitsusliit kütuse aktsiisi tõstmisega kokku korjatava raha lastetoetuste ja tulumaksuvaba miinimumi tõstmiseks ning sotsiaalmaksu langetamiseks.

Kütuse aktsiisitõusu vastast pahameelt suurendasid sellel nädalal peaminister Taavi Rõivase väljaütlemised, millega ta kuulutas  autoga sõitmise kahjulikuks ja soovitus osta uusi autosid.

"Lastetoetuste suurendamise 60 euroni, tulumaksuvaba miinimumi tõstmise 205 euroni ja sotsiaalmaksu langetamise katteallikateks on kahjulike harjumuste maksustamine läbi alkoholi-ja tubakaaktsiisi tõusu ning  keskkonnale kahjuliku tarbimise maksustamine läbi kütuseaktsiisi tõstmise,“ selgitas Holsmer. „Kui autoga sõitmise maksustamist laiemalt Euroopas vaadata, siis kahekümnes Euroopa Liidu liikmesriigis kehtib automaks, Eestis aga mitte ja ametis oleva valitsus seda ka ei kehtesta.“

Holsmeri selgitus erineb peaminister Taavi Rõivase varasemast sõnumist, mis seadis keskseks pahede vastu võitlemise. Peaministri väitel rääkis juba  Reformierakonna valimisprogramm kavandatavast kütuse aktsiisitõusust, ehkki tegelikul polnud dokumendis sellel teemal mitte sõnagi.

Reformierakonna parteiametnike kinnitusel sisaldab aktsiisilubadust järgmine lausekatke partei valimisprogrammist: … seab sihiks liikumise tulude maksustamiselt tarbimise, saastamise ja pahede maksustamisele..."

Reformierakondlaste selgitusel muutuvad Eesti elanikud järgmistel aastatel hoolimata järsust aktsiisitõusust palju jõukamaks.

„Planeeritav kütuseaktsiisi tõusu mõju lõpphinnale jääb alla 5 sendi liitri kohta aastas. Vaadates palkade tõusu prognoose järgmistel aastatel, siis inimeste ostujõud suureneb. Rahandusministeeriumi hinnangul tõuseb keskmine palk 1326 euroni aastaks 2019," lisas Holsmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles