Schäuble hävitas Kreeka lootused

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble (vasakul) ja Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble (vasakul) ja Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Saksa rahandusminister välistas sisuliselt võimaluse, et Ateena-abi osas tuleval nädalal kokkuleppele jõutakse – tõstes tõenäosust, et Kreeka võib minna pankrotti juba mais.

Wolfgang Schäuble on esimene kõrge euroala poliitik, kes avalikult purustas lootused 24. aprillil Riias toimuva eurogrupi koosoleku osas, kirjutab Financial Times. Eraviisiliselt on seda maininud juba mitu läbirääkimistega seotud ametnikku.

«Keegi ei oota sealt lahendust,» ütles Schäuble koosoleku kohta Riias.

Ametnike sõnul ei ole tehnilised läbirääkimised kohapeal Kreeka võimude ja abipaketi vaatlejate (endine «troika») vahel viimase nädalaga praktiliselt üldse edasi liikunud. Seetõttu kahtlevad nad diili võimalikkuses isegi eurogrupi koosolekul mais.

Kui aga eurogrupp 11. mail kokkuleppele ei jõua, jääb Ateenal ilmselt 12. mail maksmata 747 miljonit IMFile võlgu olevat eurot.

Schäuble sõnutsi on Kreeka uus valitsus hävitanud kõik, mis eelnevate valitsuste ajal abiprogrammide asjus saavutati. «Kellelgi pole aimugi, kuidas leppida kokku isegi ambitsioonikama programmi osas,» ütles Schäuble IMFi koosolekute künnisel Washingtonis. «Me ei saa valada sadu miljardeid... pudelisse, millel puudub põhi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles