Talvik kütuseaktsiisi tõusust: lõpuks ikka lepitakse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik.
Artur Talvik. Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Vabaerakonna esindaja Artur Talvik tõdes, et kütuseaktsiisi tõusu teema on kiskunud väga emotsionaalseks, ent ilmselt läheb lõpuks ikka nii nagu tihtipeale minema kipub - emotsioonid vaibuvad ja lõpuks lepitakse.

Talvik on seisukohal, et kütuseaktsiisi tõus ei puuduta sugugi ainult autoomanikke, vaid see mõjutab sisuliselt kõike. «Kui me koalitsioonikonsultatsioonidel esimest korda katteallikate tabelit nägime, ütlesime kohe, et kütuseaktsiisi kallale minna pole õige asi,» rääkis ta.

Peaministri Taavi Rõivase väljaöeldut, et võib ju valida säästlikuma sõiduki ja kulud ei pruugigi tõusta, pidas Talvik aga lausa solvavaks. «Eriti solvav on see neile maapiirkonna elanikele, kes juba niigi sõidavad säästlike autodega, aga kes ilma autota praktiliselt elada ei saa,» lausus ta.

«Jah, linnas võib tõesti sõita jalgrattaga, aga kui inimene elab ikkagi maal, kus on niigi vähe töökohti, ta peab käima kuskil kaugemas kohas tööl ja tal on juba niigi säästlik auto, siis on selline asi solvav,» lisas Talvik, et suurem osa inimesi juba sõidab säästlike autodega. «Kui palju veel säästlikumaks minna saab?» imestas ta.

Talvikuga tuli jutuks ka Facebookis hiljuti loodud üritus ««Ei» Kütuseaktsiisi tõusule!», kus on juba 35 000 osalejat ning kütuseaktsiisi tõstmise vastane kommuun nimega «Kütuseaktsiisi tõstmine on kuritegu», mis on mõne päeva jooksul saanud üle 17 000 jälgija.

Tema sõnul luuakse Facebookis ikka gruppe, kuid otseseks mässuks vaevalt et läheb. «Kütuseaktsiisi tõus on konkreetne asi, millest inimesed aru saavad. Nad mõistavad, mismoodi see neid puudutab ning seetõttu on see teema väga emotsionaalseks kiskunud,» nentis Talvik.

Ent ta usub, et varsti emotsioonid vaibuvad. «Lõpuks ikka lepitakse. Nii nagu see ikka tihtipeale kipub olema. Väga lihtne on Facebookis midagi meeldivaks märkida, aga hoopis keerulisem on eestlastel tulla tänavale oma arvamust avaldama,» lisas ta.

Kütuseaktsiisi tõstmise kõrval häirib Talvikut ka majutusasutuste käibemaksu erisuse kaotamine. «Minu arvates oli veel palju teisi võimalusi, kuidas katteallikaid leida. Ent kuna need teised võimalused olid Reformierakonna jaoks nagu pühad lehmad, siis sellepärast neid ei puututud,» leidis Talvik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles