Turismifirmade liit taunib käibemaksu tõusu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turistid
Turistid Foto: Sille Annuk / Postimees

Eesti Turismifirmade Liit (ETFL) taunib uue valitsuskoalitsiooni plaani tõsta majutusettevõtete käibemaksu 11 protsendi võrra, kõige valusamalt tabab löök maapiirkondades tegutsevaid ettevõtteid, teatas liit.

«Majutus moodustab reisipaketist väga suure osa ning sedavõrd järsk hinnatõus võib lõpetada paljude majutusettevõtete ja reisikorraldajate tegevuse ning peatada või ajatada edasised investeeringud turismisektoris,» sõnas ETFLi peasekretär Kristen Lahtein.

«Kõige valusamalt tabab see maapiirkondades ja ääremaadel tegutsevaid ettevõtteid, kus turism on paljudele ainus tööandja ja elatusallikas. Tallinnas ehk saadakse hakkama, kuid mujal mitte ning viimastel aastakümnetel tehtud pingutused saada turist pealinnast välja muutuvad mõttetuks – Eestist kui tuntud turismimaast jääb kaardile vaid pealinn, kui seegi,» märkis Lahtein.

«Euroopa 27 liikmesriigist 24-s on majutusteenuste käibemaksumäär vähendatud. Juhul kui otsustame käituda vastupidiselt muu Euroopaga, kuulume mõne aasta pärast viie kallima turismimaksuga riigi sekka ning siseturismi osas tuleb see kõik meie endi taskust,» ütles Lahtein.

«Läti ja Leedu tõstsid majutuse käibemaksu määra, mõistsid oma viga ja pöörasid selle otsuse tagasi – oleme rahvusvahelisel turismiturul karmis konkurentsis teiste sihtkohtadega ega saa oma ettevõtjaid teadlikult nõrgemasse konkurentsiolukorda asetada, turismiturg on täna äärmiselt hinnatundlik.»

Turismisektor annab Eesti SKP-st 13,67 protsenti. Teenuste ekspordist moodustab turism 27 protsenti ning kogu ekspordimahust kaheksa protsenti.

Eesti Turismifirmade Liit on turismiga tegelevate tööandjate vabatahtlik ühendus, mis liidab 72 liiget, kellest 51 on põhi- ja 21 kaasliikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles