Viis asja, mida töövestlusele kaasa võtta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus.
Töövestlus. Foto: Panther Media/Scanpix

Tööintervjuu on juba iseenesest üsna stressirohke protsess ning ettevalmistamata kohale ilmumine teeb asjad ainult keerulisemaks. Business Insider on karjääri- ja personalispetsialistidelt kogunud kokku viis enimlevinud soovitust töövestlusel vajaminevate asjade kohta.

Mõned trükitud koopiad CV-st

Ka digitaalsete dokumentide ja LinkedIni ajastul tasuks töövestlusele kaasa võtta mõned prinditud CV-d. Seejuures oleneb koopiate hulk sinu intervjueerijate arvust.

«Sul on vaja ühte koopiat enda jaoks, et küsimustele vastates sellele viidata ning ühte koopiat iga intervjueerija kohta, juhuks, kui neil seda ei juhtu käepärast olema või nad ei ole selleks intervjuuks korralikult valmistunud» selgitab karjääriekspert Amanda Augustine.

Pastakas ja märkmik

Iga karjääriekspert ning personalispetsialist soovitab need kaks asja töövestlusel alati käepärast hoida. Lisaks märkmete tegemisele on need ülivajalikud ka juhul, kui sulle esitatakse keerulisi, pikemat analüüsi nõudvaid küsimusi.

Küsimused

Pea iga töövestluse käigus avaneb kandidaadil võimalus esitada ka oma intervjueerijale vähemalt paar-kolm küsimust. Seda tuleks maksimaalselt ka ära kasutada. Valmistu ette ning küsi nutikaid küsimusi, mis avaldavad intervjueerijale muljet ning samal ajal aitavad sul aru saada, kas tegu on just sulle sobiva töökoha ja tööandjaga.

Headeks küsimusteks on näiteks:

«Kuidas näete ette selle ametikoha arengut järgmise kolme aasta jooksul?»

«Kas on midagi, mida ma saaks lisaks selgitada, mis teeks minu palkamise lihtsaks otsuseks?»

«Kuidas annab minu töö panuse kogu organisatsiooni eesmärkide ja missiooni täitmisele?»

Portfoolio näidistöödega

Mõnede  töökohtade puhul on intervjuule mõistlik võtta kaasa ka näidised oma senistest töödest.

«Oluline on seejuures, et meedium ühtiks. Sa ei peaks digitaalse väljaande intervjuule kaasa tassima väljaprinditud näidiseid,» selgitas Business Insideri talendijuht Stephanie Fogle. «Ning ära unusta, et pead olema valmis oma portfooliost ka mõjusalt rääkima.»

Positiivne suhtumine

«Kõige olulisem on tulla töövestlusele oma parimas vormis,» ütles Augustine. «Enesekindlus, positiivne suhtumine ja siiras huvi ametikoha ja tööandja vastu eristab sind konkurentidest. Kui sinul ja teisel kandidaadil on sarnased oskused ja kogemused, palgatakse pigem see, kellel on rohkem sära silmis ja kirg pakutava töö vastu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles