Gazprom ähvardas Euroopa Liitu hinnatõusuga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi hoone.
Gazpromi hoone. Foto: SCANPIX

Vene riiklik gaasieksportija Gazprom teatas, et Brüsseli katsed nende hinnamudelit muuta annavad tagasilöögi ning põhjustavad kõrgema keskmise gaasihinna kogu Euroopas.

Gazpromi tegevjuhi Aleksei Milleri hoiatus kõlas olukorras, kus Euroopa Liit valmistab ette monopolivastast kohtuasja süüdistuste alusel, et ettevõte on võtnud liiga kallist hinda klientidelt Ida-Euroopas.

Ühtlasi kavatseb Brüssel vaidlustada Gazpromi taktika küsida ELi piires ülimalt erinevat hinda, andes Euroopa Komisjonile volitused vaadata üle gaasifirma lepinguid, kirjutab Financial Times.

Euroametnikud julgustavad gaasiostjaid ühinema ning hankima gaasi üheskoos ja suuremates kogustes – nii oleks neil Moskvaga läbirääkimistel rohkem kaalu.

Mitu Ida-Euroopa riiki, eriti Baltimaad ja Poola, kinnitavad, et Moskva on ajalooliselt kasutanud gaasi kui relva, küsides neilt tunduvalt kõrgemat hinda kui Saksamaalt.

Miller kaitses firma hinnamudelit ning selgitas, et hinnad on erinevad, kuna Euroopa on «fragmenteerunud turg», kus energiaallikate segu riigiti suuresti varieerub. «Me ei mõista, miks meid süüdistatakse erinevate hindade kehtestamises,» ütles Miller. «Kui Euroopa Komisjon nõuab võrdseid hindu, siis ei saa ühiseks hinnaks olema madalaim hind, vaid selleks saab otse loomulikult kõrgeim hind.»

Euroopa Liit saab Venemaalt ligikaudu kolmandiku oma gaasist, kuid mõnes idapoolsemas liikmesriigis on protsent pigem 100 lähistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles