Vaata, kui palju maksaks bensiin pärast aktsiisitõusu täielikku realiseerimist

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta lõpus nähtud hinnad jäävad tulevikus ainult meeldivaks mälestuseks.
Eelmise aasta lõpus nähtud hinnad jäävad tulevikus ainult meeldivaks mälestuseks. Foto: ERIK PROZES/

Juhul kui valitsus oleks jõudnud järgnevaks neljaks aastaks kavandatava aktsiisitõusu ära teha juba tänaseks, oleks bensiini hind meie automaattanklates 23,5 senti kallim.

Bensiin 95 maksab täna automaatanklates 1,154 eurot liiter. Kui bensiini hulgihind ning dollari kurss jääks samaks, maksaksime bensiiniliitri eest 1,389 eurot liiter.

Tänu ameeriklaste kildanaftale ning nõrgast majanduskasvust tingitud tagasihoidlikule nõudlusele on nafta hind kukkunud poole aastaga peaaegu poole võrra.

Ajaloo kõrgeim oli mootorikütuste jaehind kolm aastat tagasi, 2012. aasta aprillis, mil bensiin 95 maksis automaattanklates 1,449 eurot liiter, ehk 29,5 senti tänasest rohkem. Naftahind oli siis üle 120 dollari, praegu on see 58 dollarit barrel.

Nafta maailmaturu hind oli kõige kõrgem 2008. aasta juuli alguses, mil see maksis 147,5 dollarit barrel. Bensiini 95 hind oli siis 18,3 krooni ehk 1,17 eurot liiter ehk sama kallis kui eelmise nädala alguses ja kaks senti kallim kui täna. Bensiini hind jäi siis madalamaks tänu väiksemale aktsiisile ning dollari rekordmadalale kursile (1,578 dollarit euro, praegu on see 1,05 dollarit euro ehk kolmandiku võrra madalam).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles