Mäss Volkswagenis: legendaarse juhi Piëchi võim hakkab otsa saama

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswagen AG tegevjuht Martin Winterkorn (paremal) ja nõukogu esimees Ferdinand Piëch Frankfurdi autonäitusel VW L1 kontseptsioonautot tutvustamas. Nüüd on Piëch Winterkorniga tülli pööranud, ähvardades tegevjuhti vallandada.
Volkswagen AG tegevjuht Martin Winterkorn (paremal) ja nõukogu esimees Ferdinand Piëch Frankfurdi autonäitusel VW L1 kontseptsioonautot tutvustamas. Nüüd on Piëch Winterkorniga tülli pööranud, ähvardades tegevjuhti vallandada. Foto: Johannes Eisele / Reuters

Autotööstuse legendi Ferdinand Piëchi aeg hakkab Volkswagenis ümber saama. Aastakümneid autokontserni raudse haardega juhtinud 77-aastane Piëch on jäämas ettevõtte nõukogus isolatsiooni, kui asus kritiseerima Volkswageni praegust tegevjuhti Martin Winterkorni, kirjutab Bloomberg Businessweek.

Austria päritolu insener Ferdinand Piëch, VW Põrnika looja Ferdinand Porsche pojapoeg, alustas oma karjääri iseenesestmõistetavalt Porsches, kuid liikus 1972 edasi Audisse. Ta on edukate Audi 80 ja Audi 100 kontseptsioonide autor ning ralliradadel revolutsiooni tekitanud nelikveolise Audi Quattro loomise initsiaator.

1993 läks Piëch üle Volkswagenisse, mis oli toona kõigest mõne kuu kaugusel pankrotist, ning on suuresti tema teene, et Wolfsburgi autotootjast on saanud praegu kontsern, mis võistleb Toyotaga maailma autotööstuse liidrikoha pärast.

Samas on Piëch tuntud ka kui karmi käega juht. Kui ta pidi 2002 aastal vanuse tõttu VW kontserni tegevjuhi kohalt taanduma, sai temast ettevõtte nõukogu esimees ja järgmiste tegevjuhtide karm kriitik. Tema sundis lahkuma nii oma järeltulija VW tegevjuhi kohal Bernd Pischetsriederi kui ka Porsche eelmise pealiku Wendelin Wiedekingi.

Nüüd on Piëch asunud kritiseerima VW praegust tegevjuhti Winterkorni. Ta ütles Saksa ajakirjale Spiegel, et Winterkornist ta järglast nõukogu esimehe kohal ei saa (Piëch ise peab sellelt kohalt lahkuma kahe aasta pärast). Ferdinandi vend Hans-Michel Piëch, kes on samuti VW nõukogus, on pannud Winterkornile süüks ebaedu maailma suurimal autoturul USAs.

Erinevalt oma eelkäijast Pischetsriederist on aga Winterkornil VW nõukogus tugev toetus. Piëchidel on kolm kohta nõukogus, Porschedel kaks. Alam-Saksi liidumaal on kaks kohta ja VW üle tugevat mõju omaval ametiühingute nõukogul koguni kümme. Ja just liidumaa ja ametiühingud on asunud Winterkorni toetama ning Bloombergi arvutuste kohaselt peaks kokku 20-st nõukogu liikmest 14 olema tegevjuhi selja taga. Seega ei ole väga tõenäone, et Piëchidel õnnestuks sel korral oma tahtmist saada ja tegevjuht välja vahetada.

Võimuvõitlus Wolfsburgis mõjub aga Volkswageni aktsia kursile kehvasti. Täna kukkus aktsia 2,5 protsenti 247 euro peale. 2006. aastast, alates Winterkorni ametisseasumisest on aktsia hind tõusnud enam kui kaks korda.

Commerzbanki analüütiku Daniel Schwarzi sõnul on võimuvõitlus negatiivse mõjuga kogu ettevõttele: «Winterkorni positsioon on nüüd palju nõrgem, isegi kui Piëch ei saa tema vallandamiseks hääli kokku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles