Järgmise aasta maksulaekumised tulevad oodatust väiksemad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminsiteeriumi fiskaalpoliitika osakonna eelarvepoliitika analüütik Margus Täht.
Rahandusminsiteeriumi fiskaalpoliitika osakonna eelarvepoliitika analüütik Margus Täht. Foto: SANDER ILVEST/

Võrreldes mulluse rahandusministeeriumi suveprognoosiga on kevadprognoosi kohaselt tuleval aastal oodata 47 miljoni euro võrra väiksemaid maksulaekumisi.

Täna avaldatud prognoosist selgub, et rahandusministeerium prognoosib oodatust väiksema palgakasvu tõttu 10 miljoni euro suurust väiksemat sotsiaalmaksu laekumist ning 32 miljoni euro võrra väiksemat käibemaksu laekumist. Ka prognoosib ministeerium, et vähenevad nii kütuse, alkoholi- kui tubakaaktsiisi laekumine, vastavalt 1, 9 ja 2 miljoni euro võrra, mis kahel viimasel juhul tuleneb tarbimise vähenemisest.

Vahe võrreldes suveprognoosiga süveneb veelgi 2017. aastal, mil prognoositakse 99,3 miljoni eurost vähenemist ning 2018. aastaks oodatakse 118,5 miljoni euro võrra väiksemat maksulaekumist. Seda jätkuvalt selle tõttu, et mullu suvel olid käibemaksu ja sotsiaalmaksu laekumise prognoosid oluliselt optimistlikumad.

Rahandusministeeriumi lähteandmed pärinevad veebruari lõpust, mistõttu ei ole ka arvestatud koalitsioonilepingu lubaduste ja katteallikatega. Reedel rahandusministeeriumi avalikustatud koalitsioonileppe katteallikad, aga prognoosisid lubaduste katteallikate puudujäägiks, mis tuleb leida eelarvest, tulevaks aastaks 18,9 miljonit eurot, ületulevaks aastaks 41,1 miljonit eurot ning 2018. aastaks 51,7 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles