Kuidas töövestlusel palgast rääkida?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus loob sinust esmamulje.
Töövestlus loob sinust esmamulje. Foto: Panther Media/Scanpix

Iga töövestluse käigus tuleb hetk, millal intervjueerija küsib sinu soovitud palganumbri kohta. Sellele vastamine ei olegi nii lihtne kui tundub – liiga palju küsides võivad sinu eduvõimalused võrreldes teiste, vähem küsivate kandidaatidega väheneda, samas ei soovi keegi ka ju vähem palka saada, kui tööandja oleks valmis maksma, kirjutab Business Insider.

Siin on mõned kasulikud nipid, mida töövestlusel palgast rääkides meeles pidada.

Paku palgavahemikku, mitte täpset numbrit

See jätab sulle ja tööandjale manööverdamisruumi ning lahti võimaluse kõrgema numbri poole pürgimiseks. Nagu iga läbirääkimise puhul, on teisel osapoolel võimalik kõrgeimast numbrist allapoole tingida, samas peaks sa teadma ka oma alumist piiri – milline on väikseim palganumber, mida sa oled nõus aktsepteerima.

Jaga oma eelnevalt kogutud infot

Paljude inimeste jaoks on raske endale hinnasilti külge riputada ning öelda võimalikule tööandjale, et «minu töö on kuupalgana väärt nii ja nii palju». Selle asemel on võimalik rääkida objektiivsemate näitajate abil. «Minu kogutud informatsiooni järgi makstakse sellel positsioonil minu kogemusega ja oskustega inimesele umbes selles vahemikus». Kindlasti ei tohiks seejuures bluffida, vaid võimalusel tuua ka konkreetseid näiteid.

Ole aus

Kui intervjueerija küsib sinu praeguse palganumbri kohta, ei pea sa täpset numbrit ütlema, samas ei ole mõtet seda ka palju suuremaks luisata. Maailm on väike ja info liigub vajadusel väga kiiresti. Kui tõde peaks hiljem päevavalgele tulema, võib see sind potentsiaalse tööandja ees selgelt diskrediteerida.

Ära mõtle ainult palganumbrist, vaid kogu kompensatsioonipaketist

Kuigi töövestluse käigus küsitakse tavaliselt sinu palgasoovi kohta, võib uus töökoht pakkuda koos sellega ka mingeid lisatasusid, boonuseid, reisihüvitisi, lisapuhkust, trennisoodustusi, firmaauto kasutust ning muid hüvesid. Enne, kui sa tuled oma soovitud palganumbriga lagedale, tuleks potentsiaalselt tööandjalt uurida kõigi selliste hüvede kohta.

Jää mõistlikkuse piiresse

Kui sihid oma palgasooviga pöörastesse kõrgustesse, pead sa olema valmis detailselt selgitama, miks ettevõte sellega nõustuma peaks ehk millist erilist lisaväärtust sa tööandjale pakud. Kui sa soovid oma eelmise töökohaga võrreldes suurt palgatõusu, pead sa olema valmis selgitama, miks sinu eelmises töökohas sulle nii palju vähem maksti. Headeks selgitusteks võivad seejuures olla keerulised majandusolud, palkade vähendamine või külmutamine ning suured lisaboonused või kompensatsioonipaketid.

Ära anna liiga kiiresti alla

Isegi, kui intervjueerija palgasoovi kuuldes kulme kergitab, ei tohiks kunagi koheselt taganeda ja öelda «olgu, võib-olla ma päris nii palju väärt ei ole». Kui su kodutöö on tehtud ning tunned oma palgasoovi esitades end enesekindlalt, jää selle juurde nii kauaks, kui võimalik. Võib-olla pead läbirääkimiste käigus nõustuma lati vähese langetamisega, kuid see peaks toimuma orgaaniliselt, vastastikkuse suhtlemise käigus.

Näita üles paindlikkust

Kui sa mõistad, et sinu soovitud palgavahemiku kõrgem osa võib jääda väljaspoole tööandja võimalusi, saab alati mainida, et oled valmis läbirääkimisteks ning küsida, kas ka tööandja on valmis kompensatsiooni suhtes läbi rääkima.

Mõtle ette

Ära unusta, et sa võid algul leppida madalama palgaga ning tööandjaga kokku leppida, et teatud aja – näiteks 3 või 6 kuu  möödudes vaadatakse üle sinu tehtud töö tulemused ning ka palganumber. Kui sa suudad tööandjalt saada sellise kirjaliku kokkuleppe ning ületada sulle ette nähtud tulemusi, võid oma soovitud palgani jõuda juba üsna kiiresti.

Ole tähelepanelik

Nagu ka muude töövestluse osade puhul, tuleb ka palgaläbirääkimiste ajal olla tähelepanelik. Aktiivne kuulamine ja tööandja kehakeele ning reaktsioonide jälgimine võib sulle anda üsna selgeid käitumisjuhiseid.

Ära nõustu vähemaga, kui sa tegelikult rahul oled

Pea meeles – sul on intervjuul ainult üks võimalus oma palga suhtes kaasa rääkida, seega ära nõustu palganumbriga, millega sa tegelikult rahul ei ole. Kui sa tead, et oled rohkem väärt ning ei ole kindel, et antud tööandja soovib sulle lähiajal sinule sobivat palka pakkuda, ei pruugi tegu olla sulle sobiva töökohaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles