Venemaa uueks mureks on rubla liigne tugevnemine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude rubla lõikamine.
Nõukogude rubla lõikamine. Foto: SCANPIX

Kui veel hiljuti oli Venemaa mures rubla liigse nõrgenemise pärast, siis nüüd on mure vastupidine: liiga hakkab tegema sel aastal rubla tugevnemine, kirjutab Bloomberg News.

Rubla tugevnemine aitab küll vähendada laenukulusid, kuid samal ajal kahandab eksporditulusid. Venemaa põhisissetulekuks on naftatulud ja ehkki naftahind püsib dollarites endisel tasemel, on see rublades langenud enim pärast 2011. aastat.

Eelmisel aastal ei avaldanud naftahinna alanemine Vene majandusele väga suurt mõju tänu sellele, et ka rubla samal ajal odavnes. Tänu sellele oli eelarvepuudujääk ainult üks protsent sisemajanduse koguproduktist.

Eelarve seisukohast on rubla tugevnemine ebamugav, kui nafta hind rublades on madal.

Veebruaris tugevnes rubla 14 protsenti, mis aitab keskpangal baasintressi langetada. Praegu on see 14 protsenti ja aprilli lõpuks oodatakse langetamist 13 protsendile.

Alfa Capitali ökonomist Vladimir Bragin ennustas, et keskpank võib rubla tugevnemise peatamiseks hakata ostma välisvaluutat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles