Daimler kavatseb Venemaal Mercedeste tootmist alustada

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olgu ajad kuitahes rasked, vene uusrikas peab oma Mercedese osta saama. Pildil Mercedes AMG Moskva autonäitusel.
Olgu ajad kuitahes rasked, vene uusrikas peab oma Mercedese osta saama. Pildil Mercedes AMG Moskva autonäitusel. Foto: Valery Sharifulin / ITAR-TASS

Ajal mil teised autotootjad oma Venemaa koostetehaseid kehvade müügitulemuste tõttu ajutiselt või alaliselt sulgevad, plaanib Daimler vastuvoolu ujuda ja hoopis oma tehase avada.

Daimler on siiani üks väheseid autotootjaid, kel Venemaal oma koostehast pole. Põhjus on lihtne: kui teised tootjad olid sunnitud autosid kokku panema Venemaal, et vältida Vene nn utiliseerimismaksu ja seeläbi hoida hinnad Vene turul konkurentsivõimelised, pole Daimleril olnud kunagi müügiga probleeme, sest Vene uusrikkad ostsid Mercedest kui staatusesümbolit, hinnalipikule pilku heitmata.

Ka nüüd, kui autode müük on Venemaal üldiselt suures languses, püsib nn premium turusegment, kuhu ka Mercedesed kuuluvad, kenasti. Kui märtsis kukkus osade automarkide läbimüük isegi poole võrra aasta arvestuses, oli Mercedeste müügi langus kõigest kolm protsenti.

Siiski näib, et Daimler on otsustanud nüüd taktikat muuta ja oma kauaoodatud koostetehase Venemaale püstitada. Nädala alguses rääkis ajakirjanikele sellisest võimalusest Vene tööstus- ja kaubandusminister Denis Manturov.

Vene ajakirjandus on spekuleerinud mitme asukoha teemal, kuid nüüd olevat Vene riikliku investeerimisagentuuri juhi Juri Spiridonovi väitel välja valitud Peterburi, täpsemalt Peterburi lähedane Šušarõ tööstuspark.

Spiridonovi sõnul teeb Daimler tehase rajamise lõpliku otsuse veel tänavu. Uued autod hakkaks tehasest tulema aastal 2017.

Tehases hakataks valmistama Mercedeste S, E, ML, GL ja A -seeriaid. See viimane uudis ajas ärevusse Soome pressi, sest Soomes Valmet Automotive' tehases koostatakse nimelt A-seeria Mercedeseid. Valmet Automotive'i pressiesindaja Mikael Mäki ütles aga Kauppalehtile, et Vene tehases hakatakse oletatavalt koostama vaid Vene turu tarbeks ja selle tehase rajamise mõju Uusikaupunkis asuvale Valmeti koostetehasele on vähene.

Kiirelt hakkasid Vene ajakirjanduses ka levima spekulatsioonid, et Daimler võib osta ära Peterburi tehase, mille General Motors (GM) tänavu sulgeb. Spekulatsioon sai alguse Manturovi teisipäeval öeldust, et Daimler saaks tootmist alustades endale GMi tootmiskvoodi.

GMi tehase ostmise võimaluse lükkas Daimleri esindaja siiski tagasi, teatas RIA Novosti.

Rohkem Daimler teemat kommenteerinud ei ole.

Daimleril tegelikult on juba ärihuvid Venemaal, nimelt on ettevõttel osalus KaMaZi veoautotootmises Tatarstanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles