Ettevõtjad saatsid Euroopa Komisjonile Estonian Airi toetava kirja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi lennuk Embraer 170.
Estonian Airi lennuk Embraer 170. Foto: Toomas Huik

Eesti kaubandus-tööstuskoda ning tööandjate keskliit saatsid pöördumise Euroopa Komisjonile, milles rõhutavad riikliku lennufirma Estonian Air tähtsust Eesti majandusele ning toetavad selle jätkuvat tegevust.

«Euroopa suhtes asub Eesti äärealal ning seetõttu on ühendused põhiliste ärisihtkohtadega riigi jaoks äärmiselt tähtsad. Eestil ei ole kiirtee- ega kiirraudteeühendust teiste Euroopa riikidega ning oleme juba praegu lennuteenuste osas inimese kohta Euroopa viimaste seas,» seisab liitude pöördumises Euroopa Komisjoni asepresidendi Frans Timmermansi, konkurentsivoliniku Margrethe Vestageri ja transpordivolinik Violeta Bulci poole.

Liidud märgivad, et Estonian Airi turuosa Tallinna lennujaamas on 28 protsenti ning osakaal ärireisidest 60 protsenti. «Kui Estonian Air pankrotistub, näib olevat ebatõenäoline, et turg võetakse üle teiste vedajate poolt piisaval määral, et mitte tõsiselt kahjustada Eesti majanduse konkurentsivõimet,» seisab kirjas. Liitude hinnangul vähendaks Estonian Airi sulgemine Eesti sisemajanduse kogutoodangut (SKT) ligikaudu ühe protsendi võrra.

Samuti on Estonian Air leidnud tugeva erainvestori tulevikuks, märgivad pöördujad. «Nendel põhjustel toetavad Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Eesti Tööandjate Keskliit ASi Estonian Air ja positiivset Euroopa Komisjoni otsust,» seisab kirjas.

Liidud toetavad Estonian Airi tegevuse jätkumist ja edasist arengut erainvestori toel, lisavad pöördujad.

«Usume, et Estonian Airi turult kadumine omaks Eestile pöördumatut mõju ning Eesti marginaliseerumine süveneks,» seisab pöördumises.

Estonian Airi nõukogu kinnitas mullu oktoobris Euroopa Komisjonile esitatava täiendatud restruktureerimiskava, mille heakskiitmine loob eeldused Infortar Grupi kaasamiseks lennufirma enamusaktsionärina. Infortar on investeerimisfirma, millele kuulub muuhulgas 36 protsenti Läänemere laevandusfirmast AS Tallink Grupp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles