Google´i personalijuht: on kaks viisi, kuidas parimaid inimesi enda juures hoida

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google on nimetatud maailma parimaks tööandjaks
Google on nimetatud maailma parimaks tööandjaks Foto: SCANPIX

Tänapäevases teadmuspõhises majanduses on inimesed tihtipeale ettevõtte suurimaks varaks ning nende kaotamine võib kokkuvõttes väga kalliks maksma minna. Google´i personalijuht Laszlo Bock selgitas Bloombergile, kuidas ettevõtte parimaid töötajaid enda juures hoida.

«Töötajad ei jää ettevõtte juurde ainult raha pärast,» ütles Bock, lisades, et rohkem kui kolmandik Google´i esimesest sajast töötajast on ikka veel ettevõttes tööl, hoolimata sellest, et kõik nad teenisid firma börsile minekuga väikese varanduse.

Bocki sõnul jäävad head töötajad ettevõttesse järgnevatel põhjustel.

Kõrgetasemelised kolleegid

«Sellepärast ongi õigete inimeste palkamine nii tähtis,» ütles Bock. Google teeb iga palkamisotsuse väga läbimõeldult. Ükskõik, kas palgatakse vaneminsener või kontoriassistent – iga kandidaadi kaalumise puhul saavad oma sõna sekka öelda tema potentsiaalsed kolleegid, ülemus, palkamiskomisjon ning ka ettevõtte tegevjuht Larry Page.

Tunne, et tehakse midagi, millel on mõte

«Inimesed tahavad teha oma eluga rohkem, kui lihtsalt raha teenida,» selgitas Bock. «Töötajad tahavad teha midagi, millel on ka selge mõte.» Ta viitas Whartoni ülikooli professori Adam Granti uuringule, mille järgi võib töötajate produktiivsus tõusta kuni viis korda, kui nad tunnevad, et nende töö tulemusena sünnib midagi vajalikku.

Huvitava tõsiasjana tunnistab  Bock, et kõik hüved – tasuta gurmeelõunatest ning massaažidest kuni keemiline puhastuseni – mille oma töötajatele pakkumisega on Google kuulsust kogunud,  on küll toredad asjad, kuid lahkuvat töötajat kinni ei hoia.

«Tegelikult ei hoia kõik need hüved inimesi paigal ega isegi meelita neid meile tööle,» selgitas personalijuht. «Need on mõeldud pigem efektiivsuse, produktiivsuse ja meeskonna sidususe tõstmiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles