Prantsusmaa kulutab autotootjas Renault ohjade hoidmiseks kuni 1,23 miljardit eurot

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renault tehnoloogiakeskus Pariisi lähedal Guyancourtis.
Renault tehnoloogiakeskus Pariisi lähedal Guyancourtis. Foto: E24.no

Prantsusmaa riik kulutab Renault SA aktsiate juurde ostmiseks ning sellega oma võimupositsiooni säilitamiseks kuni 1,23 miljardit eurot, kirjutab Bloomberg.

Prantsusmaa keskpank ostis eile turult 9,6 miljonit Renault aktsiat ning olemas on mandaat veel 4,4 miljoni aktsia omandamiseks, teatas riigi tööstusministeerium eile.

Aktsiaost läheb maksumaksjale maksma vahemikus 814 miljonit eurot kuni 1,23 miljardit eurot ning see kindlustab riigile pikaaegse aktsionärina ettevõtte aktsionäride koosolekul lisahääled.

Valitsus tahab selle liigutusega kindlustada, et võidab 30. aprillil aktsionäride hääletuse, millega otsustatakse, kas investorid, kes on omanud ettevõtte aktsiaid kaks või rohkem aastat, saavad õigused topelthäältele. Sellist poliitikat toetav riik muutis eelmisel aastal ka vastavat seadust, et anda pikaajalisetele investoritele võimaluse suuremaks mõjuks ettevõtete tulevikku puudutavate otsuste üle.

Prantsuse riik omab autotootjast peale aktsiaoste 19,7 protsenti ning 23,7 protsenti häältest, enne oste olid vastavad näitajad 15 protsenti ja 17,7 protsenti. Teine suuromanik, Renault tootmispartner Nissan on traditsiooniliselt jätnud koosolekutel oma hääled kasutamata, jättes Prantsuse riigile võimaluse ettevõtte aktsionäride koosolekutel suurimat mõjuvõimu omada.

«Prantsuse riigi eesmärgiks on selle meetmega tugevdada praegust Renault-Nissani liidu struktuuri ja kaitsta seda väikeaktsionäride aktivismi eest,» kommenteeris UBS AG analüütik Philippe Houchois Bloombergile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles