Kuidas viisakalt tööpakkumisest keelduda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koolitaja Lynn Taylor selgitab oma LinkedIni postituses võimalusi, kuidas enda järel kõiki sildu põletamata tööpakkumine viisakalt tagasi lükata.

«Paljud tööotsijad ei mõtle sellele, et hea tahte üles näitamine võib tööpakkumisele ära ütlemisel aidata kaasa heale professionaalse reputatsioonile ning jätta tuleviku tarbeks mõned uksed lahti,» ütleb Taylor. Kui situatsioonile professionaalselt läheneda, on personalijuhtide suhtumine on arusaav ning tihti isegi toetav. Selleks on Taylor ära toonud mõned head nipid.

Näita üles tänulikkust

Tavaliselt näeb ettevõte isikliku tööpakkumise koostamisega palju vaeva. Näita neile, et oled nende aja ja huvi eest tänulik.

Vasta pakkumisele õigeaegselt

Kohe, kui sa tead, et ei soovi pakutud töökohta, tuleks sellest ka teada anda, kuna see aitab ettevõttel teiste kandidaatide hindamise ning üldise palkamisprotsessiga kiirelt edasi minna.

Jää professionaalseks ja näita üles austust

Pakkumist tagasi lükates kujuta endale ette, et seda protsessi jälgib kõrvalt sinu unistuste tööandja. Kuulujutud ning mainega seotud arvamused liiguvad äris inimeste vahel üllatavalt kiiresti ning kunagi võib väärika ja tööandjat austava äraütlemisega seotud hea maine tulla sulle uue töö või kontaktide leidmisel kasuks.

Ole ettevaatlik tööpakkumiste kasutamisega palgaläbirääkimistel mõjutusvahendina

Kuigi teiste pakkumiste olemasolu tundub hea argumendina, millega endale paremaid töö- ja tasutingimusi nõuda, võib see mingil hetkel hoopis ka tagasilöögi anda ning sa võid kaotada mõlemad pakkumised.

Lükka pakkumine tagasi telefoni teel, mitte meili vahendusel

Isiklik telefonikõne näitab sinu professionaalset suhtumist ning austust ettevõtte ja selle töötajate vastu.

«Mitte kunagi ei tohiks tööpakkumist tagasi lükata tekstisõnumi vahendusel – see on sinu karjäärile enesetapp,» ütleb Taylor.

Anna aus ja konkreetne põhjus

Kui kõik muu tundub perfektne, kuid palk või muud hüved ei ole sinu jaoks piisavad, ei pea seda häbenema – neid faktoritest tuleks avatult ja diplomaatiliselt rääkida.

«Sa võid läbirääkimiste käigus jõuda parema, sulle vastuvõetava pakkumiseni,» selgitab Taylor. «Kui piisavalt head pakkumist ei tehta, tuleks vastuses kasutada väljapeetud stiili: «Ma tänan teid siiralt panustatud aja, huvi ja pakkumise eest. Tegemist on suurepärase võimalusega, kuid kahjuks otsin ma töökohta, mis on veidi rohkem minu karjäärialaste eesmärkidega seotud (selgita neid eesmärke). Ma võtsin vastu ühe teise tööpakkumise, kus mulle pakuti (selgita lühidalt nõustumise peamist põhjust). Ma loodan, et me hoiame üksteisega veel võimalike tulevikus esile kerkivate väljakutsete tarbeks ühendust.»»

Ole enne eitava vastuse andmist endas 100 protsenti kindel

Potentsiaalne tööandja võib olla küll väga veenev, kuid  alati tuleks usaldada oma kõhutunnet – õige pakkumine peaks sulle tunduma vaimustav võimalus, mitte tekitama kõhklusi. Samuti tuleks meeles pidada, et enne äraütlemist peaksid olema kindel, et oled endale parema töökoha juba kindlustanud.

Näita üles soovi ühenduses püsida

Lühikese suhte lõpetamiseks on ettepanek kontakti hoida meeldiv viis ning näitab ühtlasi ka sinu austust ettevõtte vastu. Tulevikus võivad sellised irvakil uksed tulla kontaktide loomisel, koostöö pakkumisel või ka tööpakkumiste puhul kasuks.

Anna ettevõtte kohta ausat, positiivset tagasisidet

Proovi oma äraütlemises mainida mõningaid olulisemaid pakutava töökohaga seotud positiivseid aspekte. «Sinu intervjueerija on samuti inimene ning komplimendid ei ole mitte ainult meelitavad, vaid annavad talle ettevõtte kohta ka vajalikku tagasisidet,» selgitab Taylor.

Täna kõiki, kes olid töövestlusprotsessi kaasatud

Kui võimalik ja asjakohane, näita kõigile sinu intervjuuprotsessis osalenutele näidata üles oma isiklikku tänutunnet lühikese telefonikõne või meili vahendusel.

Soovita võimalusel teisi kandidaate

Hea viis, kuidas tööpakkumisele ära öelda viisakas vormis, on oma abi pakkumine. Soovita teisi kandidaate, kes sinu arvates võiksid antud positsioonile kõige paremini sobida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles