Viljandis kerkib loata imekuppel

Rannar Raba
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Gross ehitab Viljandis maastikukaitsealal kuplit, mille jaoks tal luba puudub.
Ants Gross ehitab Viljandis maastikukaitsealal kuplit, mille jaoks tal luba puudub. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis Valuoja liivasel nõlval kerkib jõudsalt kupliga imeravila, ehkki omanikul puudub selle rajamiseks luba.


2006. aastal sai Reinu tee ja Hariduse tänava vahel maastikukaitsealal maatükki omav Ants Gross keskkonnainspektsioonilt trahvi ebaseaduslike pinnasetööde eest. Nüüd ähvardab linnavalitsus teda mitme tuhande krooni suuruse karistusega loata ehitamise pärast.

Grossi sõnul on ametnikud tema tegevust teadlikult raskendanud ega püüagi olukorrale kiiret lahendust leida.

Linnavalitsuse ehitusinspektoril Mati Tomsonil oli oma ütlemist mööda Grossiga kokkulepe, et maja ehitus ei jätku enne, kui kõik dokumendid on korrektselt vormistatud, kuid Gross pole lubadusest kinni pidanud.

«Maja kerkib, ehkki ükski litsentseeritud arhitekt ega insener pole nõus selle projektile oma kätt alla panema,» rääkis Tomson.

Omanik trahvist ei pääse

Eile algatas Mati Tomson tehtu kohta väärteomenetluse ja saatis Ants Grossile kirjaliku teate. «Kutsusin ta esmaspäevaks enda juurde ja eks me siis aruta, mis sellest asjast edasi saab. Selge on aga see, et sedapuhku tuleb ka tema rahakoti kallale minna,» rääkis inspektor.

Kui suur trahv Grossi ähvardab, Tomson esialgu öelda ei osanud. Ta märkis vaid, et see ei jää kindlasti alla 3000 krooni.

Ehitusinspektori sõnul on teoreetiliselt võimalik kohustada omanikku ebaseaduslikku rajatist lammutama. Esialgu ta seda võimalust ei kaalu, lootes, et paberid saavad siiski korda. Lisaks peab ekspertiis andma kinnituse, et juba püsti olevad konstruktsioonid pole ohtlikud.

Vildakad ettekirjutused

Ants Grossi väitel on projekti vormistamine ja ehitusloa saamine viibinud ametnike kehtestatud vildakate ettekirjutuste tõttu. Näiteks nõutavat kupli puhul selliseid inseneri arvutusi, mida polevatki võimalik teha.

«Kõik spetsialistid saadavad mu pikalt, kui saavad selgeks, mida mult nõutakse. Üks oli nõus asja enda peale võtma, aga kuuldavasti ütles linna peaarhitekt Marko Männik talle, et ärgu toppigu oma nina siia. Paistab, et linnavalitsus tahab teema lihtsalt kaelast ära saada ja selleks pannaksegi igasuguseid lollakaid punkte sisse,» rääkis ta.

Ehitusega viivitada Gross oma sõnul ei saa, sest kõrval olev varisemisohus liivapaljand vajab toestamist. Seda ei saavat aga teha enne, kui maja konstruktsioonid on paigas.

«Ma tõesti ei oska öelda, mis lahendus oleks. Eks me pea jälle Tomsoniga arutama,» võttis Gross teema kokku.

Valuojast paarikümne meetri kaugusel asetsevasse majja tuleb omaniku selgituse järgi energia- ja soolaravila, mida ta kavatseb kasutada nii enda tarbeks kui teistele soovijatele teenuse pakkumiseks.

Arvamused

Ants Gross, omanik

Keegi pole enne maailmas sellist kuppelpüramiidi teinud, mistõttu ei saagi seda projekti järgi ehitada. Alles töö käigus selgub täpsemalt, kuhu ja mida tuleb teha.

Mati Tomson, ehitusinspektor

Tegu on tõepoolest ainulaadse ehitisega, aga seda enam peab see vastama kõigile nõuetele. Kui dokumendid oleks korralikult vormistatud, võiks ehitusega jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles