Swedbank ennustab nullilähedast inflatsiooni

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank
Swedbank Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku hinnangul peaks Eestis lähikuudel hindade langus Eestis jätkuma, kuid aasta kokkuvõttes jääb inflatsioon nulli lähedale.

Elmiku sõnul mõjutas märtsis hinnataset kõige rohkem mootorikütus: «Mootorikütuse hind tõusis küll viimase kuu jooksul 5 protsenti, aga oli eelmise aasta märtsist siiski 11 protsenti odavam.»

«Dollarites nomineeritud toornafta hind langes märtsis veidi võrreldes eelmise kuuga seoses globaalsete naftavarude suurenemisega. Eurodes arvestatuna nafta hind viimase kuu jooksul aga tõusis, seda tänu euro märkimisväärsele odavnemisele dollari suhtes,» kommenteeris Elmik.

«Läbirääkimised Iraaniga lõpevad ilmselt sanktsioonide järk-järgulise leevendamisega, mille järel lubatakse Iraanil oma nafta ekspordimahtu suurendada. See suurendab nafta pakkumist maailmas ja survestab seetõttu nafta hinda. Iraani naftavarud moodustavad kuni 10 protsenti maailma naftavarudest, samas kui tema tootmismahud on viimase 30 aasta jooksul kõikunud 3 5 protsendi vahel.»

Lisaks mootorikütustele mõjutas tarbijahinnaindeksit toidu, peamiselt piimatoodete ja köögiviljade, hinnalangus. «Toidu hinnad on FAO toidu hinnaindeksi järgi langenud kogu maailmas alates 2014. aasta aprillist. Selle on kaasa toonud ühelt poolt hea saagikus ja suured laovarud, aga teiselt poolt ka USA dollari kallinemine mitmete juhtivate toidutootjate valuutade suhtes,» ütles Elmik.

Energia kallinemise tõttu vähenes deflatsioon Elmiku sõnul ka euroalal. Tarbijahinnad alanesid eurotsoonis märtsis eelmise aasta vastava kuuga võrreldes 0,1 protsenti (veebruaris -0,3 protsenti).

«Euroopa majanduse väljavaated on viimastel nädalatel paranenud,» märkis Elmik. «Osaliselt on selle taga olnud euro märgatav nõrgenemine USA dollari suhtes (märtsis -22 protsenti eelmise aasta sama ajaga võrreldes). Euro nõrgenemine soodustab eurotsooni eksporti ja impordiga konkureerivat kodumaist tootmist. See omakorda parandab Euroopa üldist majandusseisu. Eesti Panga andmete järgi toimub Eestis umbes kolmandik kaubavahetusest USA dollarites, seda nii ekspordi kui impordi puhul.»

Elmik ennustas Eestis lähikuudel deflatsiooni jätkumist. «Nii nafta kui ka toidu hinnad püsivad allpool eelmise aasta taset. Teisel poolaastal hakkavad tarbijahinnad vähehaaval kerkima. Aasta kokkuvõttes peaks inflatsioon jääma Eestis siiski nullilähedaseks,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles