Madalapalgalised hakkavad riigilt iga aasta maksutagastust saama

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakassa.
Rahakassa. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Koalitsioonilepingu mustandist leiab madalapalgaliste abistamiseks lubaduse luua neile iga-aastane tagasimakse süsteem, millega riik toetab inimesi elujärje parandamisel ja soodustab nende tööle siirdumist.

Tagasimakse kujunemisel arvestatakse alampalga ja vaesuspiiri muutumist. Makse suurus arvutatakse lahutades absoluutse vaesuse piirist 35 protsenti inimese brutokuupalgast ning korrutatakse töötatud kuude arvuga. Valem vaadatakse vajadusel üle iga-aastase riigieelarve koostamise käigus.

Statistikaameti järgi oli 2013. aastal absoluutse vaesuse piir 205 eurot (leibkonna sissetulek, mis on jagatud leibkonnaliikmete tarbimiskaalude summaga). Kui inimene töötab miinimumpalgaga ehk teenib 390 eurot bruto ja ta on töötanud kogu aasta ehk 12 kuud, siis oleks Postimehe arvutuse järgi makse talle ([205-(390*0,35)]*12) 822 eurot aasta kohta.   

Tagasimakse administreerimisel kasutatakse Maksu - ja Tolliameti andmeid. Uus skeem ei asenda toimetulekutoetuse maksmise süsteemi, vaid on mõeldud täisealisele täiskoormusega püsivalt töötavale vähemalt alampalka saavale inimesele, kelle igakuine töötasu on tema ainukene sissetulekuallikas.

Muudatus peaks jõustuma juba 1. jaanuaril 2016.

Lisaks tõstetakse puuduses olevate perede toetamise toimetulekutoetuse määra 135 euroni. Tõenäoliselt peetakse silmas toimetulekupiiri, mis 2015. aastal oli üksi elavale inimesele või perekonna esimesele liikmele 90 eurot kuus. Ka perekonna iga alaealise liikme toimetulekupiir on 2015. aastal 90 eurot kuus. Perekonna teise ja iga järgmise täisealise liikme toimetulekupiir on 72 eurot kuus.

Tulumaksuvaba miinimum tõstetakse 154-lt eurolt 205 euroni kuus. Reformierakond lubas oma programmis tulumaksuvaba miinimumi kahekordistada. IRL lubas tõsta miinimumi 500-le. Sotsiaaldemokraadid konkreetset summat oma programmis välja ei toonud, küll aga pidasid oluliseks tulumaksuvaba määra regulaarset tõstmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles