Tsipras palub Putinilt puuviljade vastuvõttu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bangladeshi migrantidest farmitöölised Kreeka maasikakasvanduses.
Bangladeshi migrantidest farmitöölised Kreeka maasikakasvanduses. Foto: Giota Korbaki / AFP

Kreeka peaminister Alexis Tsipras usub, et tema homne käik Kremlisse kannab kohe palju vilja. Täpsemalt – kiivisid, virsikuid ja maasikaid.

Nimelt on Ateenas tärganud lootus, et Moskva vabastab Kreeka pehmed puuviljad Euroopa Liidule kättemaksuks lajatatud embargost – demonstreerimaks Vene-Kreeka kestvaid sõprussuhteid.

Samal ajal kardavad diplomaadid, et Putini ja Tsiprase vennastumine võib tuua kaasa teisigi ja tõsisemaid tagajärgi, kirjutab Financial Times.

Kõige rohkem kardetakse «Trooja hobust», ütles üks kõrge euroametnik: Venemaa eraldab miljardeid laenuraha, soovides vastutasuks Kreeka vetot sanktsioonidele – samm, mis surmaks lääne ühtsuse Ukraina asjus.

On ka neid, kes peavad Tsiprase Moskva-taktikat pelgalt katseks survestada euroala ja Saksamaad.

«Kreeklased kasutavad Venemaad Berliini ärritamiseks ja hirmutamiseks,» usub Berliini Vaba Ülikooli Kreeka-Vene suhete ekspert Theocharis Grigoriadis. «Aga tal pole mingit kavatsust muuta Kreeka Venemaa satelliidiks. Venelased teavad seda. Sakslased teavad seda. See on puhas teater, Kreeka mäng, ja ma kardan, et see näeb välja, nagu prooviks puudel lõvi hirmutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles