Telefonitestis Samsungi kumera servaga kallis kaunitar

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Samsung Galaxy S6 Edge on üks ilusamaid mobiiltelefone, mis minu käte vahelt kunagi läbi käinud. Lõpuks on Samsung valmis saanud tõelise tippmudeli, mis on ka koostekvaliteedilt valmis välja astuma Korea firma igipõlisele konkurendile Apple’ile.

Telefon on sedapuhku korraliku metallkorpusega, mille esipaneeli kumerad servad selle eriti elegantseks muudavad (ainult Edge mudeli puhul, tavaline S6 on sama sisuga, mis Egde, kuid sirge ekraaniga). Tagapaneel on klaasist, sellest tõuseb välja kaameramooduli kandiline kühm, mille kõrval välklambisilm ning pulsiandur. Ka vasakul küljel paiknevad helinupud on nüüd eraldi, mitte üheosalise kiige küljes, nagu Samsungil tavaliselt.

Hoolimata sellest, et telefoni pinnast moodustab enamuse libe klaas (näpujäljemagnet!), istub ta mõnusasti käes. Kasutaja ei pea eriti pelgama, et kallis telefon – 128 GB tippmudeli eest on Eestis võimalik üle tuhande euro maksta - asfaldiga kohtub.

Tegelikult pole Samsungi kumer serv mingi eriline uudis, Galaxy Note Edge’i ekraan oli ju ka ühelt küljelt libamisi. S6 puhul on kujustus paremini õnnestunud. Aga mida sellega servaga teha saab?

Tagurpidi disainloogika

Suurt mitte midagi, tuleb välja. Nad tegid sellise ekraani, sest nad oskasid seda teha. Rauavennad näitasid töö bossile ette ja see kiitis heaks, andis siis tarkvarapoistele ülesandeks välja mõelda, mida selle servaga pihta hakata. Nood kratsisid kukalt, turundus lisas oma panuse ning tulemuseks on vist kõigi aegade kõige kallim Androidiga telefon.

Tarkvaraliselt saab ühe ekraani serva (aga mitte mõlemad) aktiivseks muuta, nii et see kuvaks informatsiooni ka siis, kui põhiekraan on välja lülitatud. Nii näiteks võib sõrmega mööda serva üles-alla libistades kuvada sinna informatsiooni, mida tavaliselt näeb teavitusribal.  Mõninga harjutamise järel leiab kasutaja õige libistamistempo, mida telefon aktsepteerib. Serv pakub infot Yahoo uudistest, aga kahjuks ei saa ise määrata, millistest uudisvoogudest ja meediaväljaannetest soovite informatsiooni saada.

Öötundidel saab servale kumama panna kellaaja. Servale võib panna ka viis kõige sagedamini kasutatavat kontakti, mis saavad kõik oma värvid. Kui nüüd telefon on näoli laua peal, saab serva alt kumava värvi järgi kohe aru, kas helistaja on abikaasa või ülemus. Näppu tagaküljel asuvale pulsiandurile asetades või kõnest loobuda ning saata helistajale varem sisestatud tekstisõnumi. Servakontaktidest on seega kasu inimesel, kes veedab märgatava osa oma elust koosolekutel istudes.

Servakontaktidega on seotud kiirkorraldused suhtlemiseks: kõne, SMS või e-post. Aga näiteks WhatsAppi, Facebook Messangeri või Skype’i lisamine ei ole toetatud. Poolik ja seega üsna kasutu lahendus.

Tipptasemel riistvara

Edge on tavalisest S6 oma 150 eurot kallim. Selle raha eest saab ostja puhast ilu, aga mitte kuigi palju funktsionaalsust patta panemiseks.

Muus osas on S6 ja S6 Edge võrdsed. Riistvara osa väärib kiidusõnu. Uus kiire protsessor toimetab nobedalt ja kasutaja ei pea kunagi telefoni järel ootama. Topeltvajutus füüsilisele kodunupule avab kaamera alla sekundi, sama ruttu see ka fokusseerib ja teeb pildi. Nii esi- kui tagakaamera on varustatud optilise pildistabilisaatoriga, mis oma tööd tunneb. 16Mpix tagakaamera võistleb edukalt iPhone 6 pildimasinaga. Kolleegid portaalist Kiip tegid mõlemaga pilte, neid saab vaadata ja võrrelda siin.

Lõpuks on korda saadud sõrmejäljelugeja. Enam ei pea näpuotsaga mööda andurit nühkima, vajutus kodunupul lukustab telefoni hetkega lahti. Ekraan on ülisuure pikslitihedusega ja Samsungile omaselt kirgas, must samas sügavmust – Super AMOLED ikkagi.

Võistleja Apple’i eeskujul on Samsung loobunud mälukaardipesast ja vahetatavast akust. Kui esimesest polegi praegusel pilveajastul suurt kahju, siis aku jääb 5.1 tollise 1440 x 2560 pikselise eraldusvõimega ekraani ja võimsa protsessori pikemaajalisel toitmisel veidi hätta. 2600 mAh jõujaam suudab telefoni päeva jagu elus hoida, aga testiperioodil oli mul mitme päeva õhtul kella kaheksaks järel alla vähem kui 20 protsendi aku mahtuvusest. No eks testitelefon saabki alati rohkem näppimist, kui tavakasutuses. Lisaks annab kiirlaadimisfunktsioon kümneminutise laadimise järel neli tundi täiendavat kasutusaega, lubab tootja.

Võrreldes eelmise tippmudeliga Galaxy S5 on loobutud vee- ning tolmukindlusest.  

Karbis olevad kõrvaklapid tuletasid kahtlaselt meelde Apple’i Earpode. Kaasas oli kahe suurusega silikoonmuhve, aga mina oma kõrvas neile head asendit ei leidnudki – kas kukkusid klapid välja või tegid kõrvadele haiget. Olen kasutanud kümneid klappe hinnaga kahest kuni kahesaja euroni, aga nii õhukest ja plekist heli annab ikka otsida. Samas, katse korralike klappidega näitas, et S6 heliväljund on täiesti kvaliteetne.

Tarkvara nimi võiks olla S Vara

Tarkvara poolest võib Samsungile pool kummardust teha. Ikka veel usuvad nad, et nende TouchWiz on ainuõige moodus Androidi kasutamiseks. Õnneks on seda tugevalt kastreeritud ja välja visatud hulganisti rakendusi ja funktsioone, mis kõlasid hästi ainult pressiteadetes, mitte reaalses kasutuses. Programmiloetelus oli vaid pool tosinat S Rakendust, nagu S Health, S Voice jt. Viisakal kombel lubab kasutajaliides nüüd need, mida sa tõesti ei vaja, silma alt ära koristada. Samsungi tarkvaraarenduse kvaliteedi kohta võib vaid öelda, et näiteks nende muusikateenuse nimeks võiks vabal olla S Hit.

Kokkuvõtteks

Plussid
Väga ilus telefon (aga ilu on vaataja silmades)
Kiire protsessor ja ohtralt RAMi
Kiire ja tõhus kaamera
Töötav sõrmejäljetuvastus
Hea ekraan
Kiirlaadimine ja juhtmevaba laadimine

Miinused
Hind
Servaekraanil puuduvad tõeliselt kasulikud funktsioonid
Aku võiks olla mahukam
Veidrad kõrvaklapid

Testitelefoni tehniliste andmetega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles