Euroala räägib Kreeka valitsuse remondist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister ja Syriza juht Alexis Tsipras (vasakult kolmas) on hädas partei siseopositsiooniga.
Kreeka peaminister ja Syriza juht Alexis Tsipras (vasakult kolmas) on hädas partei siseopositsiooniga. Foto: Petros Giannikouris / AP

Eurotsooni ametnike frustratsioon Ateena probleemidest on muutunud niivõrd suureks, et abipaketi kõneluste kuluaarides räägitakse üha rohkem Kreeka valitsuse ümbertegemisest.

Isegi mõned euroala rahandusministrid on eravestlustes selgitanud, et kokkulepe oleks võimalik vaid juhul, kui peaminister Alexis Tsipras viskaks üle parda oma Syriza partei vasakäärmusliku tiiva, kirjutab Financial Times.

Idee seisneks selles, et Tsipras looks uue koalitsiooni Kreeka traditsioonilise vasaktsentristliku Pasok-partei ja uue vasaktsentristliku To Potamiga (Jõgi), mis jaanuaris esmakordselt üldvalimistest osa võttis.

«Tsipras peab otsustama, kas ta tahab olla peaminister või Syriza liider,» ütles üks euroametnik.

«Ei ole võimalik, et see valitsus ellu jääb,» lisas kõrge ametnik ühe euroala liikmesriigi rahandusministeeriumist.

Ka Syriza mõõdukama osa esindajad tunnistavad probleemi erakonna ametliku siseopositsiooni – nn Vasakplatvormiga – mis esindab ligikaudu kolmandikku parteist ning kontrollib piisavas koguses parlamendiliikmeid, et valitsus vajadusel kukutada.

«Me olime rohkem väitlusselts kui poliitiline partei... Seetõttu on raske parteidistsipliini käima saada,» ütles üks Syriza juhtidest. «Aga te ei tohi unustada – me pole veel sadat päevagi võimul olnud»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles