Majandusministeerium soovib maavarasid haldama asuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine.
Põlevkivi kaevandamine. Foto: Liis Treimann

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) soovib saada kontrolli maavarade kasutamise, arendamise ja planeerimise üle, kuna ministeeriumi hinnangul ei saa arendamine, kasutamine ja järelevalve olla ühes organisatsioonis.

Keskkonnaministeeriumi tegevus on suunatud looduskasutuse ja keskkonnakaitse, majanduse ja sotsiaalsfääri tasakaalustatud arengule, samas on MKMi eesmärk luua tingimused konkurentsivõime kasvuks ning jätkusuutlikuks arenguks. Maavarade arendamine, kasutamine ja järelevalve ei saa olla ühes organisatsioonis, kuna paratamatult tekib juhtimislik konflikt, rääkisid MKMi majandusarengu osakonna juhataja Kaupo Reede ning energeetika osakonna juhataja Timo Tatar Tallinna Tehnikaülikoolis toimunud konverentsil.

Keskkonnatasud peavad osakonnajuhatajate hinnangul olema selgelt piiritletud vaid negatiivse keskkonnamõju neutraliseerimiseks. Samuti võiksid maavarade kaevandamismahud olla sõltuvuses keskkonnamõjudest: kui keskkonnanõudeid vähendatakse kiiremini, siis võiks ressursse rohkem kasutada, märkisid Tatar ja Reede.

Ressursihaldusesse suunatud kapitalimahukate investeeringute osas peaks riik osaliselt riske jagama, tõdesid osakonnajuhatajad. Ka riigi omanikutulu peaks olema seotud lõpptoodete maailmaturuhinnaga; maailmaturuhindade volatiilsusega peab nende hinnangul arvestama ka maksusüsteem.

Praegu makstakse saastetasu keskkonda saastavate ainete paiskamise eest. Saastetasu eesmärk on suunata kasutama puhtamaid tehnoloogiaid ning saastamist vähendama, kuid ka kompenseerida saastamise negatiivne mõju keskkonnale ja inimtervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles