Iraani tuumaläbirääkimiste lahenduse lähenemine pressib nafta hinda allapoole

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta pumpamine.
Nafta pumpamine. Foto: SCANPIX

Ehkki Šveitsis lausanne's peetavatel kuue suurriigi ja Iraani vaheliste tuumaenergia kasutamise läbirääkimise lahendus ei saabunud teisipäevaks, nagu varem ennustati, on see siiski osaliste sõnul käegakatsutavas kauguses. Kokkuleppele jõudmine tähendab aga naftaembargo tühistamist ja iraani naftatoodangu järsku kasvu, mis praegusel ületootmisega turul tähendab vaid üht: hinnad liiguvad allapoole.

Eri pooled teevad Lausanne'st mõneti vastakaid avaldusi. Saksa läbirääkimiste delegatsioon rääkis täna Reutersile, et lahendus on lähedal, kui mõlemad pooled ilmutavad veidi head tahet. Briti välisministri Philip Hammondi sõnul on kõnelused Iraani tuumaprogrammi asjus edenenud, aga mõnes võtmetähtsusega küsimuses pole siiski veel kokkulepet.

Eile õhtul teatasid Vene välisminister Sergei Lavrov ja tema Iraani kolleeg Javad Zharif, et läbirääkijad on jõudnud kokkuleppele peamistes punktides ning täna hakatakse ühisavaldust koostama, vahendas Bloomberg.

Ehkki alles äsja tegid USA ja Iraan sõjakaid avaldusi, üks öeldes, et sellisel moel ei ole mõtet läbirääkimistelaua taga edasi istuda kui tulemusele jõuda ei tahetagi, ja teine jälle, et kinnitas, et tal on oma «tuumaõigused», on siiski kokkuleppele jõudmine praegu lähemal kui kunagi varem Iraani 12 aastat kestnud tuumapommiprogrammi ja naftamüügiembargo ajaloos. Kuid, nagu Lavrov ka pressikonverentsil ütles, et «saatan on peidus pisiasjades».

Igal juhul ootavad naftakauplejad Iraani hoogsat naasmist turule kohe kui embargo tühistatakse. Praegu võib Iraan müüa välisturgudel ühe miljoni barreli päevas, kuid riigi tootmisvõimsus on pea kolm korda suurem, 2,8 miljonit barrelit päevas. Reutersi teatel on Iraanil tankereisse lastitud ja müügivalmis 30 miljonit barrelit toornaftat.

Et naftaturul valitseb ikka veel ülepakkumine, tähendab Iraani täismahulise naftamüügi alustamine hindade edaspidist kukkumist, ennustavad analüütikud. «Kui tuleb lepe, on tõenäosus suur, et Iraani nafta lubatakse niigi ületoodetud turule, ja see veab hindu allapoole,» ütles Reutersile Michael Hewson, CMC Marketsi juhtiv analüütik.

Viimastel päevadel ongi toornafta hind kas kõikunud senise taseme lähedal või vajunud vaikselt allapoole. Brenti toornafta kauples hommikul tasemel 54,8 USA dollarit barrel, 31 senti väähem kui eile. Pärastlõunal taastus hind eilse taseme lähedal 55,13 dollarit barrel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles