Euro jaoks on lõppemas ajaloo kehvim kvartal

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uppuv euro
Uppuv euro Foto: SCANPIX

Euro kurss langes täna 10 päeva madalaimale kursile ning on lõpetamas oma ajaloo kehvimat kvartalit, kirjutab Reuters.

Alates jaanuari algusest on Euroopa ühisraha nõrgenenud 11 protsenti, mille peapõhjuseks on Euroopa Keskpanga rahatrükk mahuga 1,1 triljonit eurot.

Täna kukkus euro kurss tervelt ühe protsendi võrra 1,0713 dollarini. Kaks allikat ütlesid uudisteagentuurile, et Kreeka pole jõudnud esialgsetele kokkulepetele esialgsete reformide suhtes.

«Kui vaadata, mis oleks järgmiseks päästikuks, mis viib euro kursi madalamale, arvan ma, et selleks võiks olla Kreeka,» ütles uudisteagentuurile investeerimispanga Morgan Stanley Euroopa valuutaturgude üksuse juht Ian Stannard. «Kui nad (eurotsooni poliitikud) otsustavad panna Kreekale peale lisameetmed, nagu kapitalikontroll, siis võib juhtuda olukord, kus küsimärgialuseks muutub rahaliit ise,» lisas ta.

Dollari kurss on liikumas see-eest parima kvartali suunas alates 2008. aastast.

Kahe valuuta erinev liikumissuund on tingitud kahe keskpanga erinevast rahapoliitikast – Euroopa Keskpank alustas rahatrükki märtsis ja USA keskpank (Föderaalreserv) lõpetas rahatrüki oktoobris ja on valmistumas baasintressi tõstma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles