Uus turg Rumeenia ostis 0,9 miljoni eest Eesti juustu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juust Valio Võru tehase laos.
Juust Valio Võru tehase laos. Foto: Mihkel Maripuu

Mullu lisandus Eesti piimaekspordi sihtturgude hulka 19 riiki. Uutest turgudest suurim oli eksport Rumeeniasse, kus osteti 0,9 miljoni euro eest Eesti juustu.

Eesti piimasektoril oli 2014. aastal kokku 51 ekspordi sihtturgu, 19 riiki enam kui aasta varem, kirjutab põllumajandusministeeriumi blogis Mariann Roos, kaubanduse ja alkoholi turukorralduse büroo peaspetsialist.

Ministeeriumi teatel tõusis Euroopa Liidu riikide osatähtsus piima ja –toodete ekspordi sihtriikide seas ligi 87 protsendini. Alates 2009. aastast sihtriikide seas esimesel või teisel kohal olnud Venemaa langes kaubandustõkete tulemusel neljandale kohale (17,5 miljonit eurot).

Piima ja piimatoodete suurim turg oli Eesti jaoks Leedu (75,7 miljonit eurot), kuhu kasvas eksport mullu 24,4 protsenti. Roosi sõnul tuli kasv tuli peamiselt toorpiima arvelt, mida viidi Leetu 10 protsenti rohkem kui 2013. aastal. Ehkki aasta teises toorpiima eksport langes, on aastases võrdluses toorpiima väljavedu taasiseseisvumisjärgse perioodi üks kõrgeim.

Leetu viidud piima ühikuhind oli aasta lõikes madalaim septembris, kui tonn piima maksis 229,7 eurot. Leedu toorpiima sisseostu vajadus sõltub märkimisväärselt Venemaa turust, mis oli Leedu piimatoodete peamine turg juba 2009. aastast. Sellest alates kogused vaid kasvasid ning ka 2014. aasta esimene pool oli Leedule väga edukas – piimatoodete eksport kasvas veelgi 15 protsenti.

Ehkki Venemaale minev toodang hakkas näitama kerget langust, kasvas Leedu teiste turgude osatähtsus – olulisele kohale tõusid Itaalia, Saksamaa ja Läti. 2014. aastal avanes Leedule Hong Kongi turg, kust edasi vaadatakse Hiina poole ja tänavu hakatakse eksportima Argentiinasse.

Teisel kohal on eksport Lätti (35,5 miljonit eurot) ja kolmandal Soome (24,4 miljonit eurot). Eksporti mõlemasse riiki kahandasid Venemaa ekspordipiirangud.

Kokku eksporditi mullu piima ja piimatooteid 198,5 miljoni euro eest (-4,9 miljonit eurot võrreldes mullusega) ning imporditi 59,1 miljoni euro eest (-1,7 miljonit).

Uute sihtturgude seas oli suurim Rumeenia (0,9 miljonit), järgnesid Malaisia (0,7 miljonit) ja Saudi Araabia (0,7 miljonit). Rumeeniasse viidi värsket juustu, Malaisiasse vadakupulbrit ning Saudi Araabiasse lõssi ja –vadakupulbrit.

Loe pikemalt põllumajandusministeeriumi blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles