Alexela hakkab Soome Hamina LNG-terminali osanikuks

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamina-Kotka sadama üldvaade.
Hamina-Kotka sadama üldvaade. Foto: haminakotka.fi

Soome ettevõte Haminan Energia ja Alexela Varahaldus sõlmisid kokkuleppe, millega asutakse ühiselt arendama Soome Hamina veeldatud maagaasi (LNG) terminali, teatas Alexela.

Hamina LNG terminal valmib 2018. aastal ning terminali mahutipargi suuruseks on planeeritud 30 000 kuupmeetrit. Ehitatav terminal on ka esimene Soomes, millel on ühendus olemasoleva gaasivõrguga, võimaldades koheseid gaasitarneid piirkonna ettevõtetele ja kodudele.

Alexela juhatuse esimehe Heiti Hääle sõnul on see koostööprojekt oluline võimalus kogemuste rakendamiseks. Oleme ehitanud ja opereerime üle miljoni kuupmeetri vedelkütuste terminale nii Eestis kui mujal ning viimased seitse aastat oleme arendanud aktiivselt Paldiski LNG terminali, lahendades seejuures palju esile kerkinud probleeme - nii insenertehnilisi kui arendustegevuse, kaubanduse, logistika ja keskkonna-alaseid,» ütles Hääl.

Hääle sõnul on loodav ühisettevõte hea näide suuremast eesmärgist, mille suunas liigutakse. «Meie rajatavad LNG terminalid toovad uued alternatiivid tänastele maagaasitarnijatele, tõstes nii maagaasi konkurentsivõimet kui varustuskindlust, aidates Eestil ja Soomel liikuda keskkonnasäästlikuma energiamajanduse suunas,» sõnas ta.

Alexela on 2008. aastast alates arendanud oma LNG terminali; kümnendi lõpuks on planeeritud Paldiskisse regionaalse LNG terminali valmimine. Praegu on projekt ettevõtte teatel läbinud planeeringute ja projekteerimise (FEED) faasi ning ette valmistatakse rahvusvahelist ehitushanget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles