Balti riikide rahandusministrid arutasid eelarvepoliitikat

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Leedus Trakais toimunud kohtumisel olid Eesti, Läti ja Leedu ministrid ühel meelel, et range eelarvepoliitika on oluliseks riigipoolseks eelduseks jätkusuutliku majanduskasvu saavutamisel.


Rahandusministrid tõdesid tänasel kohtumisel, et hetke globaalne ja majanduslik olukord seab riikidele uusi väljakutseid ning 2009. aasta riigieelarvete koostamine vajab vastutustundlikku lähenemist ja raskeid otsuseid.



«Keerulises olukorras on riigi nagu ka tavatarbija kohuseks tõmmata kokku oma kulusid. Selleks peame muutma riigi valitsemise tulemuslikumaks, ilma et seaks ohtu riigi poolt pakutavaid avalikke teenuseid ja nende kvaliteeti. Ka Läti ja Leedu seisavad sarnaste valikute ees,» rääkis kohtumisel arutatust Ivari Padar. «Töötame tasakaalus eelarve nimel, mis on vajalik ka kaugemat eurotsooniga liitumise eesmärki silmas pidades.»



Kõigi kolme riigi teed eurotsooni takistab kõrge inflatsioonitase. Riigid ootavad nii väliste kui sisemiste inflatsioonisurvete leevenemist lähiajal. Ühe aspektina


arutati kütuseaktsiisi määra, mille miinimumtase on Eestis juba saavutatud 1. jaanuarist 2008 ning Läti ja Leedu on selles suunas liikumas. Oodatava energiamaksustamise direktiivi ettepaneku osas leiti, et tuleb leida tasakaal keskkonna ja inflatsiooni aspektide vahel.



Euroopa Liidu eelarvereformi küsimustes olid Baltimaade ministrid sarnastel seisukohtadel. Oluline koht eelarves on EL toetustel, teadus- ja arendustegevusel, haridusel ja energeetikal, eriti selle julgeolekuaspektidel ja energiasäästul. Ministrid leidsid, et eelarvet tervikuna ja selle rakendamist tuleb jätkuvalt lihtsustada.



Järgmine Eesti, Läti ja Leedu rahandusministrite kohtumine toimub järgmisel aastal Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles