Kreeka võidujooks pangajooksuga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka keskpanga peakorter Ateenas.
Kreeka keskpanga peakorter Ateenas. Foto: Louisa Goulimaki / AFP

Kui Kreeka ja kreeditoride vastasseis veebruaris teravaks läks, tõmbasid firmad ja kodanikud oma pangakontodelt välja 7,6 miljardit eurot. Hoiused pudenesid 140,5 miljardi euro peale – kümne aasta rekordmadalale tasemele.

Kuigi väljavõetud summa oli väiksem kui jaanuaris, näitab kahe kuu kogusummaks kujunenud 20,4 miljardit, et pesuehtne pangajooks oli ähvardavalt lähedal, enne kui läbirääkijatel õnnestus abipaketi lõpptähtaeg juunikuusse edasi lükata.

Nimetatud kahe kuu kogusumma, mille Kreeka keskpank eile avalikustas, on suurem kui 2012. aasta mais-juunis pankadest väljavõetud 15,9 miljardit eurot, kirjutab Financial Times viitega ajahetkele, mil euroala ametnikud aktiivselt valmistusid Kreeka lahkumiseks «tsoonist».

Esialgse plaani kohaselt pidanuks Kreeka 172 miljardi eurone abipakett lõppema tänavuse veebruari viimase kuupäevaga. Läbirääkimiste ajal lahkus Kreeka pankadest ligi 800 miljonit eurot päevas.

Eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem ütles veebruaris Financial Timesile, et peamine Kreeka valitsust kokkuleppele ärgitanud faktor oligi raha lahkumine pankadest.

Kreeka võimude väitel hakati pärast 20. veebruaril sündinud diili raha pankadesse tagasi panema. Kreeka pankurite sõnutsi on aga nüüd jälle tagurpidikäik sisse lükatud, kuna Ateenal hakkab taas arvete maksmiseks raha nappima.

Läinud nädalal võeti Kreeka pankadest välja ligi 400 miljonit eurot päevas, ütlesid juhtivad pankurid.

Kui Kreeka valitsus kiiremas korras laenuandjatega uute abirahamaksete osas kokkuleppele ei jõua, võib neil märtsi lõpus jääda maksmata 1,7 miljardi euro eest palku ja pensioneid, 9. aprillil aga ei saa IMF Ateenalt laenumakset summas 450 miljonit eurot.

Euroaametnikud on juba pikemat aega peljanud, et Kreeka «kogemata väljakukkumise» kõige tõenäolisem põhjus võibki olla pangapaanika.

Kui raha võetakse välja nii suures koguses, et Kreeka panku hakatakse pidama maksejõuetuks, peab Euroopa Keskpank lõpetama neile igapäevaseks tööks vajaliku erakorralise likviidsuse võimaldamise.

Ainus viis pangandussüsteemi taaskäivitada oleks hakata trükkima Kreeka oma raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles