EL kehtestab Hiina ja Taivani terasele tollimaksu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terasesulatus Outokumpu tehases Tornios.
Terasesulatus Outokumpu tehases Tornios. Foto: outokumpu.com

Euroopa Liit kehtestab Hiina ja Taivani roostevabale terasele tollimaksu, et päästa Euroopa terasetootjad võitlusest dumpinghinnaga teraseimpordiga.

Hiina terasele kehtestatakse 24-25 portsendine tollimaks ja Taivani terasele 11-12 protsendine, refereerib uudisteagentuur Reuters Euroopa Liidu ametlikku teadaannet.

ELile kaebas Hiina ja Taivani impordi peale Euroopa terasetootjate liit Eurofer. Euroferi teatel imporditi mullu Euroopa Liitu 620 miljoni euro eest külmvaltsitud roostevaba terast Hiinast ja Taivanist, mis moodustas 17 protsenti kogu roostevaba terase turust. Euroferi hinnangul müüsid Hiina ja Taivani tootjad ELis dumpinghinnaga.

Praegu kehtestatud tollimaksud on ajutise loomuga. Euroopa Komisjon jätkab asja uurimist, lõplikud tulemused saabuvad septembris ja seejärel võivad maksumäärad minna ümbervaatamisele. Samuti lõpeb septembris teine komisjoni algatatud uurimine, mis käsitleb ebaseaduslikke subsiidiume Hiina terasetootjatele.

Hiina ja Taivani terasetootjatele kehtestatud individuaalsed tollimaksumäärad varieeruvad vastavalt sellele, kas tootjad tegid uurijatega koostööd või mitte. Näiteks Shanxi Taigang Stainless Steel Co tollimaksumäär on 24,3 protsenti, aga Baosteel Stainless Steel Co ja Ningbo Baoxin Stainless Steel Co oma 25,2 protsenti.

Euroopa suurimad roostevaba terase tootjad on soomlaste Outokumpu, Luksemburgi Aperam ja Hispaania Acerinox.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles