Reformierakond näeb tuumajaama osanikena tööstusfirmasid

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Peeter Langovits

Reformierakonna juhatus kinnitas täna erakonna energiapoliitika programmi, milles juhitakse tähelepanu sellele, et tuumajaama Eestisse ehitamisel tuleks sinna osanikena kaasata tööstusettevõtted.


Erakonna teatel on energiapoliitika programmi eesmärk Eesti energiajulgeoleku kindlustamine odavaima võimaliku hinnaga Eesti tarbijatele ja keskkonnale.

«Kindel, taskukohane ja puhas energiavarustus tugevdab Eesti ettevõtete konkurentsivõimet ning loob eeldused suuremaks majanduskasvuks ja uute töökohtade tekkeks,» ütles Reformierakonna peasekretär Kristen Michal.

Tema kinnitusel on energeetika erakonna nägemuses Eesti arengu üks võtmevaldkond mitte üksnes julgeoleku, vaid ka Eesti ekspordivõime suurendamise seisukohalt.

«Eesti peab jõuliselt jätkama energiaallikate portfelli mitmekesistamisega ning aastaks 2030 saavutama energiasõltumatuse, st et ülekaalukas osa Eestis tarbitavast energiast toodetakse kodumaistest väiksema keskkonnamõjuga energiaallikatest või Eestis,» lausus Michal.

Ta toonitas, et pikaajalise kindluse Eesti varustamisel soodsa hinnaga elektrienergiaga tagab 700-1000 megavatise võimsusega Eesti tuumaelektrijaam, mis riigi põhjaliku töö korral valmib 2022. aastaks.

Refomierakonna peasekretäri sõnul peavad Eesti tuumajaamas soodsa ja stabiilsete elektrihindade tagamiseks ning töökohtade loomiseks osaluse saama Eesti tööstuslikud elektritarbijad.

«Samuti tuleb Eesti energiajulgeoleku suurendamiseks elektri- ja gaasivõrk muuta sõltumatuks Venemaa võrkudest ning arendada edasi ühendusi Põhjamaade ja Lätiga, esmajärjekorras ehitada valmis Estlink 2.

Kindlasti peame jätkama energiasäästuprogramme, mille tulemusel Eesti inimesed ja ettevõtted saavad oluliselt vähendada oma kütte- ja elektriarveid ning elada keskkonnasõbralikumat elu,» täiendas riigikogu majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas.

Klaasi sõnul on avarii- ja reservvõimsuste kavandamisel vajalik eelistada energiaallikate mitmekesisust ja pikaajalist konkurentsivõimet.

Reformierakonna arvates tuleb põlevkivist saadavat väärtust oluliselt kasvatada.

Reformierakonna juhatuses täna kinnitatud energiapoliitika programm on avatud avalikule arutelule ning seisukohtade kujundamiseks saadetakse see valdkonna ekspertidele ja laiemale avalikkusele .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles