Ettevõtted laenavad julgemalt

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaraettevõtete laenuvõtmine on enne suvise ehitusperioodi algust hoogustunud.
Kinnisvaraettevõtete laenuvõtmine on enne suvise ehitusperioodi algust hoogustunud. Foto: Eeva Kaun

Veebruaris võtsid Eesti ettevõtted 704 miljoni euro väärtuses uusi laene ja liisinguid, mis on ligi kümnendiku võrra rohkem kui mullu veebruaris, selgub Eesti Panga värskest finantssektori statistikast.

Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna peaspetsialisti Mari Tamme teatel on viimastel kuudel finantseeritud enim kinnisvara-, tööstus- ja kaubandusettevõtteid: nende tegevusalade ettevõtetele väljastati ligikaudu 70 protsenti veebruaris välja antud pikaajaliste laenude mahust.

Ettevõtete laenu- ja liisinguportfell kasvas veebruaris aastavõrdluses 3,3 protsenti.

Samal ajal anti uusi eluasemelaene veebruaris välja ligikaudu sama suures mahus kui aasta varem. Tänavu esimese kahe kuuga on portfell aasta võrdluses kasvanud 2,9 protsenti.. Majapidamiste muude laenude maht püsib juba pikemat aega samal tasemel: 1,4 miljardit eurot.

Kogu finantseerimisportfelli maht suurenes kuuga üsna vähe, ulatudes veebruari lõpus 15,3 miljardi euroni.

Tamme sõnul on laenude keskmiseid intressimäärasid eelmise aasta teisel poolel ja selle aasta alguses mõjutanud enamiku laenude baasintressimäära 6 kuu EURIBORi langus.

Veebruaris väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimäär oli 2,2 protsenti; ettevõtetele antud laenude keskmine intressimäär on püsinud viimastel kuudel 2,5 protsendi juures.

Laenuportfelli kvaliteet jätkas Tamme sõnul veebruaris paranemist. Rohkem kui 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht vähenes võrreldes jaanuariga, moodustades kuu lõpus 1,6 protsenti laenuportfellist.

«Viimastel kuudel on mõnevõrra halvenenud kaubandusettevõtete laenude kvaliteet. Selle mõju tasakaalustab muude laenude kvaliteedi paranemine,» ütles Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles