Päikesevarjutus mõjutas märgatavalt Eesti päikesejaamade tootmist

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesevarjutus.
Päikesevarjutus. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Reedesel päikesevarjutusel oli vaatamata pilvisele päevale päikeseenergia tootjatele selge efekt, päikesevarjutuse tunnil langes elektrimüüja 220 Energia mikrotootjatest klientide tootmine 35 protsendile sama päeva maksimumist.

220 Energia OÜ müügijuhi Vahur Kuke sõnul on umbes pooled ettevõtte klientidest Eesti mikrotootjad, kellelt ettevõte ostab ülejääva elektri ära börsi tunnihinna alusel.

Foto: 220 Energia

Kukk märkis, et mikrotootjad on targad tarbijad ja kasutavad suurema osa oma toodetavast elektrist ise ära, säästes nii võrgutasudelt.

«Siiski jääb päikesepaistelistel perioodidel elektrit üle ja selle müüvad mikrotootjad võrku. Kuna päevased tunnihinnad on reeglina kõrgemad õhtustest ja öistest hindadest, mil kodune tarbimine põhiliselt toimub, siis on mikrotootjate elektriarved suvisel perioodil reeglina miinusmärgiga ehk tekib ettemaks, mis neile soovi korral üle kantakse,» lausus ta.

Eestis oli reedel nähtav osaline päikesevarjutus, mis kattis 77,7 protsenti Päikese läbimõõdust ja 73 protsenti pindalast. Päikesevarjutus algas kell 11 ja lõppes kell 13.17. Varjutuse maksimaalne faas oli kell 12.09.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles