Viis viga, mida alustavad ettevõtjad potentsiaalsete investoritega kohtudes teevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investeering
Investeering Foto: PantherMedia

Entrepreneur.com hoiatab viie enimlevinud vea eest, mida alustavad ettevõtjad investoritele esinedes kipuvad tegema.

Oma publiku mittetundmine

Paljud alustavad ettevõtjad on juba võimalusest investoritega kohtuda niivõrd haaratud, et unustavad vajaliku kodutöö tegemata. Kindlasti tuleb pühendada aega selleks, et välja selgitada, millised on sind puudutavas sektoris selle inimese varasemad kogemused ja teadmised ehk miks võiks just sinu idufirma jaoks see konkreetne investor kasulik olla. Samuti on oluline mõista investori profiili - millistesse ettevõtetesse ta millisel kasvuperioodil tavaliselt raha paigutab? Miks võiks just sinu idufirma tunduda talle eriliselt köitev?

Liigne sõltumine päheõpitud müügikõnest

Kuigi hästi läbimõeldud ja ettevõtte "lugu" toetav müügikõne on investoritega kohtudes kiire tähelepanu äratamiseks vajalik, peaks selle kasutamisest sisulise vestluse arenedes loobuma. Pigem aseta kogu ilustav turundus kõrvale ning kuula tähelepanelikult, mis investorit kõige rohkem huvitab ning mis talle muret teeb.

Väide - meil ei ole konkurente

Selline suhtumine näitab investoritele, et sinu ettevõttel on kodutöö tegemata ning sa ei ole turul toimuvaga kursis. Konkurents on olemas igas väiksemaski nišis ning see pole alati konkreetse geograafilise piirkonna või tegevusalaga seotud.

Ärieeldusi toetava statistika ja andmete puudumine

Olenemata sektorist, kus sinu ettevõte tegutseb, on sul vaja kliente, et äri üles ehitada ning pikas perspektiivis on sul nii endale, kui ka investoritele vaja vastavate andmete ja statistika abil tõestada, mil viisil plaanid sa kasumlikkuseni jõuda. Isegi, kui su ettevõte on äsja asutatud, on sul võimalik enda eeldused üles ehitada samas sektoris tegutsevaid ettevõtteid eeskujuks võttes.

Kohtumisele järgnevate sammude unustamine

Ükskõik, kuidas ka sinu kohtumine investoriga ei kulgenud, ei tohiks sa sellelt lahkudes jätta läbi mõtlemata, milliseid samme peaks antud suhtes edasi ette võtma. Kui kohtumine läks sinu arvates hästi, võid investorilt küsida, milliseid lisaandmeid oleks tal sinu ettevõttesse raha paigutamise kaalumiseks vaja. Kui kohtumisel selgus, et sinu ettevõte ja vastav investor siiski hästi kokku ei sobi, võib aga alati küsida soovitusi teiste investorite kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles