Kaspersky põimis ennast Vene spioonidega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvatarkvara tootja Kaspersky Lab juht Jevgeni Kasperski.
Turvatarkvara tootja Kaspersky Lab juht Jevgeni Kasperski. Foto: Reuters/ScanPix

Kaspersky Lab müüb andmeturbetarkvara, sealhulgas antiviirusi, mida soovitavad mitmed suurtootjad. Tulult on ta oma valdkonnas suuruselt kuues, teenides 667 miljonit dollarit aastal 2013. Ka kasutajad kiidavad. Ent selle tegevjuht Jevgeni Kaspersky töötas kunagi KGB heaks ning aastal 2007 kasutas firma Jaapanis koguni reklaamteksti: «Sinu krüptograafia KGBst.»

See reklaamlause, mis oli kohaliku partneri idee, eemaldati kiirelt. Kaspersky palkas võtmekohtadele eurooplasi ja ameeriklasi ning valmistas USA investeerimisfirmaga ette börsiletulekut, vahendab Bloomberg.

Aastal 2012 muutis firma järsult kurssi. Tippjuhid vallandati või lahkusid ise. Nende kohad täitsid Vene sõjaväe või luureteenistusega tihedamalt seotud inimesed.

Mõned inimesed teevad aktiivseid kriminaaluurimisi KGB õigusjärglases FSB. Nad kasutavad selleks informatsiooni, mida saavad Kaspersky Lab'i 400 miljonilt kasutajalt, ütlevad kuus praegust ja endist töötajat. Suletus algab juba tippjuhist – kui Kaspersky pole reisil, ei jäta ta kasutamata võimalust iganädalaseks saunaks seltskonnaga, mis sisaldab ka luureametnikke. Kaspersky ise ütleb: «Kui me läheme sauna, on nad lihtsalt sõbrad.»

Kaspersky ütleb, et valitsusametnikud ei saa seostada ettevõtte andmestikku klientidega ning ta ei ole pidanud muretsema selle üle, et president Vladimir Putinile suuremat ustavust näidata.

Ja samal ajal – kui Kaspersky Lab on avaldanud mitmeid küberspionaaži raporteid USA, Iisraeli ja Suurbritannia poolt, siis Venemaa ettevõtmisi pole firma sama erksalt kajastanud. Veebruaris avaldas Kaspersky ülidetailse raporti häkkerite grupist, mis on rünnanud Venemaad, Iraani ja Pakistani ning mille analüütikud usuvad olevat USA riikliku julgeolekuagentuuri NSA all.

Samal ajal pole Kaspersky avaldanud sõnagi Venemaa sidemetest arenenud nuhkvara Sofacy kohta, mis on rünnanud nii NATOt kui Ida-Euroopa välisministreid. Viimati rääkis Sofacy'st hoopis USA küberturbefirma FireEye.

Kaspersky sidemed luurajatega tugevnesid peale kahte lahkumiste lainet, millest esimene oli aastal 2012. Siis loobus Kaspersky börsilemineku plaanidest ning ärijuht Garry Kondakov saatis laiali e-kirja, milles teatas, et nüüdsest täidavad kõrgeid positsioone vaid venelased, ütlesid kaks kirja näinud inimest. Ka juhatuse koosolekud hakkasid inglise keele asemel toimuma vene keeles. Kaspersky eitab kirja olemasolu.

Läinud aastal palus käputäis inimesi Kasperskil kaaluda uue tegevjuhi palkamist, mispeale nad töölt vabaks anti.

Kolm allikat ütles, et firma peajurist Igor Tšekunov on peamine sidemees ettevõtte ja valitsuse vahel. Alate 2013. aastast on ta juhtinud kümnest inimesest koosnevat meeskonda, uurivad häkitud klinetide andmeid ning pakuvad tehnilist tuge FSBle. Kaspersky Põhja-Ameerika juht Christopher Doggett ütles, et andmed on anonüümsed, ent kaks anonüümset allikat ütlesid, et andmestikku saab muuta. Firma kõneisik Sarah Kitsos sõnas, et Tšekunov töötas politseinikuna peale seda, kui oli lahkunud KGB piiripatrullist.

FireEye on näide sellest, kuidas need seosed on USAs. Algusefaasis CIA juhendamisel toiminud ettevõte on avalikustanud küll Venemaa ja Hiina kräkkerite tegevust, ent mitte USA oma. Ning kuigi FireEye tegevjuht David DeWalt kiitis Kaspersky hiljutist NSA kräkkerite raportit, ei soostunud ta ütlema, kas FireEye ka neid kräkkereid jälgib.

Kaspersky Lab'i tarkvara töötab hästi. «Tehnikahuvilised armastavad meid,» ütles põhja-Ameerika üksuse juht Doggett. Ent riiklikke lepinguid USAs on firmal üha raskem saada. «On tekkimas isolatsioon,» ütles Forresteri analüütik Rick Holland.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles