Personalijuht: kandideeri ainult siis, kui töökohta päriselt soovid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Moora.
Mari Moora. Foto: Uus Maa

Nii nagu ettevõtjad kannatavad heade töökäte puuduses, on ka tööotsijate hulgas palju neid, kes kuidagi rakendust ei leia. Ja kui päris aus olla, võiks neist paljud lähtuda motost - kandideeri tööle siis, kui sa seda ametikohta päriselt soovid, kirjutab arvamusloos kinnisvarabüroo Uus Maa personalijuht Mari Moora.

Statistikaameti andmeil oli töötuse määr 2014. aasta neljandas kvartalis 6,3 protsenti ning aasta keskmine töötute hulk oli 50 000. Samas on meil pidevalt kasvav tööjõupuudus, mis tähendab, et tööandjatel on 50 000 inimest, kes võiksid olla valmis tööle asuma.

Kui otsustad kandideerida, tee tööandja osas taustauuring. Pööra tähelepanu ettevõtte ajaloole ja saavutustele, tutvu kodulehel oleva informatsiooniga ning miks mitte – tutvu ka soovitud töökohas olevate inimeste taustaga. Miks? Aga sellepärast, et ka tööandja soovib näha tööotsija silmis sära ja siirast huvi pakutava vastu. Niisama uurimine – „vaatan, mis nad seal pakuvad ja räägivad“ – paistab tööotsijat intervjueerivale personalijuhile kohe ära.

Kõige kasulikum on välja valida üks töökoht, mis tõsiselt huvi pakub ning kogu tegevus sellele pühendada. Tõsi – kandideerimine võib ka ebaõnnestuda, kuid sel juhul tuleks valida uus pakkumine ja end taas pühenduda ning nõnda üha uuesti ja uuesti, kuni saadaksegi positiivne vastus. Nii tasub teha, sest tööandja tajub kandidaadi tõsist soovi pakutavat ametikohta saada ning see omakorda tõstab tõenäosust positiivseks tagasisideks. Samuti on see ka kandidaadile endale väga mugav, kuna ta saab ülivõrdes ning ausalt rääkida vaid ühest ja kindlast töökohast.

Loomulikult võib sellisele soovitusele kõlada vastulause, et mis saab siis, kui kandidaat ei saa endale lubada kuudepikkuseid tööotsinguid. Raha on vaja hakata kiiremini teenima! Jah, raha võib tõesti olla kohe vaja, aga pikas perspektiivis tagab pühendunult tööotsimine õigemad valikud ning kandidaadid, kellel see võimalik on, on tõesti teistega võrreldes eelisseisus. Läbi tasuks mõelda kõik võimalused, kuidas endale selliseid, ideaalse töökoha otsinguid lubada saaks.

Kokkuvõttes võib sedasi kandideerimine isegi raha säästa, sest arvestades, et kui esimesele enam-vähem sobivale töökohale asudes avastatakse, et tegemist pole ikkagi õige valikuga, on kandidaat taaskord silmitsi uute tööotsingutega. See võib korduda uuesti ja uuesti ning lõpuks kulub tööotsingutele rohkem aega. Arusaamine, et töökoht pole päris see, mida ette kujutati, võib tabada ka seal, kuhu üksisilmi kandideeriti, aga tõenäosus, et see nii juhtub, on väga väike.

Seega tasub väga hoolikalt läbi mõelda, kuhu täpselt kandideerida ning kuidas selleks valmistuda. Mida kaalutletumalt ja pühendunumalt seda teed, seda paremad tulemused ka ees ootavad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles