Soome ettevõtja: ma loodan, et Eesti ei lähe Soome teed

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp.
Soome lipp. Foto: SCANPIX

Arvestades Eesti ettevõtlust soodustavat keskkonda võiks Eesti hoiduda Soome teed minemast, ütles Eestis elav soomlasest ettevõtja, MCB Finance'i tegevjuht Rumi Ryhänen.

«Üldiselt, miks ma kolisin enda firmaga oli Eesti kultuur. Riik toetab ettevõtlust,» ütles Ryhänen.

Ta leidis, et ettevõtja elu on Eestis palju parem, kui Soomes. Just väikesed asjad, näiteks olematud maksud reinvesteeritud kasumi pealt, mis aitavad väikesel ettevõttel kasvada. Soomes maksab firma makse kogu kasumi pealt, mis takistab selle võrra firma ehitamist, leiab ettevõtja. Eestil oleks vaja ettevõtjasõbralikku joont hoida ning arendada nii teenuseid kui töötajaid.

«Soome on bürokraatlik riik. Mitmes mõttes on väga raske olla ettevõtja Soomes,» leidis Ryhänen.

Soomes läheb ettevõtlus tema sõnul aasta-aasta keerulisemaks, mis on suur põhjus selles, et väikesed ja keskmised ettevõtted tammuvad paigal. Soome ligi 300 000 ettevõttest on aga enamik väga väga väikeseid.

Üks suuri põhjuseid, miks Soomel vahepeal hästi läks, oli Nokia. Nüüd aga mõjutavad Soomet Venemaa sanktsioonid – on just meiegi idanaabrid soomlastele olulised kaubanduspartnerid.

Eesti töötajale on Soome lähedus hea – palkade erinevus on mitmekordne. «Inimene, kes teeb siin head tööd, mis on ühiskonnale väga-väga vajalik, näiteks kaubandustöötaja või bussijuht, saab Soomes mitu korda rohkem palka.

Seni, kuni palk on miinimum kuni keskmine, on maksusüsteem väga hea. «Kui ma oleksin eestlane, võib-olla ma teeksin samuti,» ütles ta suurt eestlaste hulka Soomes kommenteerides. See aga muutub, kui inimese palk läheb suuremaks – maksud võivad moodustada 60 protsenti palgast.

Seega suur eestlaste hulk Soomes tegelikult riiki ei aita. Lisatöökohti ja -väärtust loob siiski ettevõtlus, mitte palgatöö. Just ettevõtlust soodustav kultuur võib Eestile tuua helge tuleviku. «Ma tõesti loodan, et Eesti ei lähe Soome teed,» ütles Ryhänen. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles