Euroopa riigid trügivad Hiina uude investeerimispanka

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina asepeaminister Ma Kai (vasakul) leppis Saksa rahandusministri Wolfgang Schäublega täna kokku Saksamaa liitumise Hiina rajatud uue Aasia investeerimispangaga AIIB.
Hiina asepeaminister Ma Kai (vasakul) leppis Saksa rahandusministri Wolfgang Schäublega täna kokku Saksamaa liitumise Hiina rajatud uue Aasia investeerimispangaga AIIB. Foto: Xinhua / Sipa USA

Prantsusmaa, Saksamaa ja Ühendkuningriik liituvad Hiina asutatud uue regionaalse investeerimispangaga Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

Saksa ja Prantsuse rahandusministrid teatasid täna, et nende riigid liituvad AIIB-ga kui asutajaliikmed, vahendas BBC.

Ühendkuningriik teatas sarnasest plaanist läinud nädalal.

AIIB loomisest teatas Hiina oktoobris. Pangaga on liitunud juba mitmed riigid, sh Singapur, Tai ja India. Euroopas olevat liitumas veel ka Itaalia, Luksemburg ja ELi mittekuuluv Šveits.

Euroopa suuremate majanduste liitumine AIIB-ga on tõsiselt pahandanud USAd, kes on Jaapaniga koos suuremad osanikud konkureerivas regionaalses pangas ADB (Asian Development Bank).

USAd teeb murelikuks peamiselt see, et Hiina tugevdab pangaga oma mõju maailma majanduses; avalikult on USA ametiisikud öelnud, et seni kuni panga asutamisdokumente ei ole avalikustatud, ei saa olla kindel, et selle tegutsemismudel on sama läbipaistev kui näiteks Maailmapangal või ADB-l.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles