Hinnatõus püsib Eestis ülikõrge

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijahinnaindeksi muutus augustis.
Tarbijahinnaindeksi muutus augustis. Foto: Graafika: Kaupo Kott

Tarbekaubad ja teenused olid Eestis augustis 11 protsenti kallimad kui aasta tagasi ning 0,1 protsenti kallimad kui juulis.


Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2008. aasta augustis võrreldes eelmise aasta augustiga 11,0 protsenti, teatab Statistikaamet.

Kogu tänavuse aasta on tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta vastava kuuga püsinud 11 protsendi piires, olles madalaim märtsis (10,9 protsenti) ning kõrgeim aprillis ja juunis (11,4 protsenti).

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad muutusid aastaga 23,5 ja mittereguleeritavad hinnad 7,6 protsenti.

Suuremateks indeksi mõjutajateks olid toidu hinnatõus, mootorikütuse ja sellega koos transporditeenuste kallinemine, eluasemekulutuste kasv ning alkohoolsete jookide ja tubakatoodete hindade tõus.

Kogumuutusest poole andis aasta jooksul kallinenud toit ja transport, kuuendiku eluase ning ligi kaheksandiku aktsiisimäärade tõusud läbi teinud alkoholi ja tubaka hinnad.

Võrreldes juuliga olid tarbekaubad ja teenused keskmiselt 0,1 protsenti kallimad.

Tarbijahinnaindeksit mõjutasid enim mootorikütuse hinnalangus, köögivilja sesoonne odavnemine, aktsiisimäärade muutusest tingitud tubakatoodete kallinemine ning rõivaste ja jalatsite soodusmüükide lõppemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles