Rootsi keskpankur soovitas Krugmanil vähem kirjutada ja rohkem lugeda

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Krugman.
Paul Krugman. Foto: SCANPIX

Nobeli majanduspreemia laureaat Paul Krugman, kellega president Toomas Hendrik Ilves pidas mõned aastad tagasi nn Twitteri-sõda, sattus seekord sõnasõtta Rootsi keskpanga asepresidendi Per Janssoniga.

Krugman kritiseeris Rootsi keskpanka (Riksbank) selle eest, et tõstis baasintressi keset Euroopa finantskriisi 2010. ja 2011. aastal ning seejärel ei alandanud liiga kiiresti võitlemaks inflatsiooni aeglustumisega. Krugman nimetas Riksbanki tegevust sadomonetarismiks.

Krugman tõi Riksbanki näiteks kus ta hoiatas USA Föderaalreservi intressitõstmise eest oma New York Timesis ilmunud kolumnis.

Kui Föderaalreserv (USA keskpank – toim) teeb seda liiga kiiresti, võib see kaasa tuua miljonite töökohtade kadumise,» ütles ta. «Halvimal juhul võime lõpetada libisemisega Jaapani tüüpi deflatsioonilõksu, mis on juba juhtumas Rootsis,» lisas ta.

Kui ta ütleb, et Rootsi näeb välja nagu Jaapan, siis tuleks talle soovitada, et ta kirjutaks vähem artikleid ja vaataks rohkem andmeid ning tuleks tagasi, kommenteeris Jansson Bloombergile. «Mina ei tea, miks ta nii teeb; see on müstika ning see ei näita teda inimesena, kes oleks hästi informeeritud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles