EL loob ohutusnõudeid eiranud laevaomanike registri

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümber läinud laev.
Ümber läinud laev. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon võttis vastu uued eeskirjad laevade ohutustaseme parandamiseks, nendega luuakse alates 1. jaanuarist 2011 uus veebiregister, kuhu kantakse laevandusettevõtjad, kelle laevu kontrollides on kontrollid leidnud tõsiseid ohutusalaseid puudujääke.


Ohutusnõudeid hoolikalt järgivad laevandusettevõtjad saavad seevastu avaliku tunnustuse osaliseks.

Euroopa Komisjoni asepresident ja transpordiküsimuste eest vastutav volinik Siim Kallas ütles, et ohutus on Euroopa Liidu esmane kohus. «Mäletame õppetunde, mille andsid meile Estonia, Erika ja Prestige – nende laevade traagiline hukk röövis sadu inimelusid ja põhjustas tohutuid keskkonnakahjusid. Me soovime heita valgust laevandusettevõtjate, lipuriikide ja sertifitseerimisorganisatsioonide ohutusalasele olukorrale,» rääkis ta.

Kallas lisas, et läbipaistvuse suurendamine kõnealuses sektoris aitab esile tõsta ohutusnõudeid hoolikalt järgivaid laevandusettevõtjaid ning pakkuda neile konkurentsieelist. Registris tuuakse eraldi välja ka ohutusnõuete eirajad, mis peaks koos kontrolli tõhustamise ja üldsuse survega olema piisavaks stiimuliks parandamaks pigem ohutustaset kui riskida tegevuse keelustamisega ELi vetes.

Neid laevandusettevõtjaid ja riike, kelle ohutustase jätab soovida, hakatakse ELi sadamates veelgi hoolikamalt ja kooskõlastatumalt kontrollima. Laevatootjatel ja teistel tööstussektoritel avaneb nüüd võimalus valida kauba või reisijate transportimiseks laevandusettevõtjaid, toetudes täielikule ülevaatele nende ohutusalase olukorra kohta.

Uue korra kohaselt luuakse esmakordselt kõiki ELi sadamariikides toimunud kontrollimisi hõlmav täielikult kooskõlastatud süsteem, mis põhineb nüüdisaegsel teabevahendil THETIS ja mida haldab Euroopa meresõiduohutuse amet.

THETIS otsib üles kõik ELi sadamates toimunud ohutusalased kontrollimised ning teeb riskianalüüsi, millega määratakse kindlaks liikmesriikide pädevate asutuste tehtavate kontrollimiste sagedus ja prioriteedid. Täna vastuvõetud eeskirjades määratakse kindlaks kriteeriumid, millega hinnata laevade riskiprofiili THETISes laevade ja lipuriikide ohutustaseme kohta leiduvate andmete põhjal.

Kogu Euroopat hõlmav kooskõlastus- ja analüüsisüsteem võimaldab sadamate kontrolliressursse tulemuslikumalt kasutada ning keskenduda eelkõige kõrge riskiprofiili ja madala ohutustasemega laevade ning laevandusettevõtjate kontrollimisele. Loodavasse veebiregistrisse kantakse need laevandusettevõtjad, kelle ohutustase on vähemalt viimase kolme kuu jooksul olnud kas madal või väga madal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles