Leev Kuum: inimene võiks saada pensionile jääda siis, kui tahab

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leev Kuum.
Leev Kuum. Foto: Peeter Langovits

Konjunktuuriinstituudi juhtivteaduri Leev Kuuma sõnul pole pensioniea nihutamisest tõenäoliselt pääsu, kuid pensionisüsteem võiks olla märksa demokraatlikum, nähes ette rohkem erisusi ja inimene võiks pensionile minna siis, kui ise tahab.


«Ega meil muud võimalust ole, kui ka neljas pensionisammas käiku võtta ehk siis teha kõik, et inimesed saaksid kauem töötada,» sõnas teadlane.

Samas võiks pensione diferentseerida ja anda inimestele võimalus valida, millal töölt ära jääda ja millistel tingimustel, nagu on näiteks Soomes, kus varem pensionile jäädes on see väiksem.

Pensioni sidumine laste arvuga on Kuuma hinnangul küll hea mõte, aga ta kahtles, kas selle administreerimine liiga keerukaks ei läheks, sest arvesse tuleks võtta väga palju asjaolusid.

Lihttööliste massiliseks sissetoomiseks Kuuma sõnul aeg praegu veel küps ei ole ja seda ei soosi ka avalik arvamus. «Usun, et nii hädas me veel ei ole,» lausus ta. Samas on kõrge kvalifikatsiooniga spetsialistide sissetoomine, selleks et tootmise efektiivsust tõsta, tema hinnangul igati mõistlik ettepanek, sest läbi selle jõuab rohkem raha ka pensionifondi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles