Castro: ma ironiseerisin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro.
Fidel Castro. Foto: SCANPIX.

Kui endine Kuuba president Fidel Castro poetas USA ajakirjanikule Jeffrey Goldbergile, et «Kuuba mudel ei toimi enam isegi meie endi jaoks», kajas ta sõnum üle kogu maailma.


Kas sotsialismi kindel kaitsja ja kapitalismi kibe kriitik on tõesti rätiku ringi visanud?

Tegelikult mitte. Ekspertide sõnutsi on Castro ka varem sarnast juttu ajanud. «Kui ajakirjanik oleks küsinud, mida ta selle all mõtles, oleks Castro viidanud 2005. aastal Havanna ülikoolis peetud kõnele,» ütles Florida ülikooli Kuuba ekspert Marifeli Pérez-Stable.

Samalaadseid uudispealkirju sünnitas Castro ka tookord, kui ütles: «Kõigist meie vigadest suurim oli see, et uskusime, et keegi tõesti sotsialismist midagi teab.» Viidates Nõukogude Liidule.

«Mida iganes nemad väitsid õige mudeli ja valemi olevat, seda me ka tõe pähe võtsime. Otsekui arsti nõuannet,» ütles siis Castro.

Kuuba mudel neist päevist peale eriti muutunud ei ole ning ilmselgelt mõtleb majandusemõtteid ka pooleldi pensionil viibiv 84-aastane liider – kuna käes on järjekordne kriis. Selle erinevusega, et nüüd on meelepahatorm Kuubas väga vali ja rahvas nõuab muutust.

Raúl Castro, kes presidendiameti vanema venna käest kaks aastat tagasi üle võttis, korrutab Nõukogude-stiilis majanduse «moderniseerimist» kui mantrat ning on julgustanud ka riiklikku meediat ja avalikkust praegust mudelit noomima.

Ta on andnud rendile riigimaid, lubanud põllumeestel natuke varusid soetada ja kaupa müüa, tõotanud teha rohkem ruumi väikeettevõtetele ning esitanud üleskutse liikuda sotsiaalselt tootmiselt-tarbimiselt eraalgatuste ja isiklike valikute suunas – umbes nagu Aasia kommunistlikud riigid mõned aastakümned tagasi.

USA välissuhete nõukogu Ladina-Ameerika spetsialist Julia Sweig, kes koos Goldbergiga Kuubal viibis, ütles Financial Timesile, et ta tõlgendaski Castro märkust selles kontekstis ning luges tema sõnadest välja toetusavalduse reformidele. «Kogu Kuuba miljöö, valitsusest tänavani, on nüüd kantud sellest mõttest, et mudel vajab muutmist,» ütles ta.

Castro pahandas möödunud nädalal avalikult Goldbergi ja Sweigi peale, et nood tema sõnu vales valguses esitasid. Imbus ju sõnum hotellides ja ebaseaduslike satelliittaldrikute vahendusel kõlanud CNNi uudiste kaudu Kuuba tänavatele.

Inimestele jäi seetõttu mulje, et revolutsiooni liider ja ajalooline suurkuju tahab kommunismi prügimäele visata.

Castro selgitas Havanna ülikoolis oma memuaaride teist köidet tutvustades, et tema sõnad kujutasid endast kavalat kõrvalepõiget, pettemanöövrit.

Ta olevat öelnud need üheksa sõna väga irooniliselt, kui ajakirjanik küsis, kas ta on ikka veel seda meelt, et Kuuba mudel oleks väärt eksportimist. Ajakirjanik olevat tahtnud panna teda tunnistama, et seda – eksportimist – oleks justkui kunagi üritatud.

«Nagu kogu maailm teab, väidan mina, et kapitalistlik süsteem ei toimi ei Ameerika Ühendriikides ega ka mujal maailmas. Kriisile järgneb kriis, iga kord läheb asi tõsisemaks,» ütles Castro.

Samas jäi ebaselgeks, kas ta oma märkuse postitamise pärast tegelikult vihane oligi, kuna seeläbi sai ta pärast nelja aasta pikkust varjusolekut taas ilusti maailmaareenile.

Nüüd on intervjuu – mille põhiteema oli Castro mure, et Iraani vastased sanktsioonid tuumasõja võivad vallandada – tänu uudispealkirjadele ja vastulausetele taas rambivalguses.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles