Ungari vaatab üle ELi poolt blokeeritud tuumadiili Venemaaga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Orbán ja Vladimir Putin mullu Moskva lähedal Novo-Ogarjovo residentsis.
Viktor Orbán ja Vladimir Putin mullu Moskva lähedal Novo-Ogarjovo residentsis. Foto: SCANPIX

Nagu kinnitas eile Ungari valitsus, teevad nad «intensiivselt» tööd vaatamaks üle 12 miljardi eurost tuumakütuse tarnete lepingut Venemaaga – pärast seda, kui Euroopa Liit esialgse lepingu blokeeris.

Euroopa Liit keeldus oma otsust kommenteerimast, kuna see on salastatud, kirjutab Financial Times. Küll aga kinnitas Ungari eurovolinik Tibor Navracsics hiljem, et Euroopa Komisjon tõesti tegi oma kolmapäevasel koosolekul nimetatud otsuse.

Reageerides Financial Timesi poolt avaldatud uudisele ütles Ungari valitsus, et peab Euratomiga kõnelusi lepingu ülevaatamiseks, kuid rõhutas, et vaidlus ei peata reaktorite ehitust Paksis.

«Meie ootused on, et pärast intensiivseid läbirääkimisi sõlmitakse lõplik kütusetarnete leping vastavuses Euratomi nõuetele paari nädala jooksul,» ütles valitsus.

Läbirääkimised Euratomiga kujutavad endast aga vaid esimest etappi ELi murede leevendamisel. Budapest seisab ühtlasi silmitsi uurimisega, mis puudutab riigihanget ja riigiabi küsimusi seoses antud tehinguga.

Nimelt iseloomustab algset lepingut eripära, et riigihanget ei olnudki.

Skeemi üksikasjad on mähitud pimedusse, kuna Budapest on lepingud 30 aastaks salastanud. Nagu kinnitas Euroopa Komisjoni pressiesindaja Anna-Kaisa Itkonen, üritab komisjon kõnealused dokumendid salastatuse klausli alt välja koukida. Itkonen ei täpsustanud, millal see peaks juhtuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles