Iiri majanduskasv on Euroopa kiireim

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostlejad mööduvad Dublinis Iirimaa keskpanga peakorterist.
Ostlejad mööduvad Dublinis Iirimaa keskpanga peakorterist. Foto: Peter Muhly / AFP

Alles 2013. aasta lõpus esimese euroala kriisiriigina abipaketist vabanenud Iirimaa majandus kasvas mullu 4,8 protsenti – tugevaim tulemus Euroopa Liidus.

Võrreldes aastaga 2013 on Iiri majanduskasv teinud muljetavaldava kiirenduse – tookordne kasvuprotsenti oli 0,2.

Iirimaa kasv tegi silmad ette Suurbritanniale (2,6 protsenti kasvu aastal 2014) ning kujutab endast kontrasti euroala kui terviku unisele edenemisele, kirjutab Wall Street Journal – eurotsooni ühine majanduskasv oli 0,8 protsenti.

Kõik euroala liikmed ei ole küll veel 2014. aasta andmeid esitanud, kuid viimaste prognooside valguses ei saa iirlaste vastu keegi.

Kiiret kasvu toetab paljuski ulatuslik eksport Suurbritanniasse ja USAsse, riigisisest majandust aga iseloomustavad paranev ärikindlus ja taastunud tarbijakulutused.

Kapitalimahutuste kasvuks kujunes enam kui 11 protsenti, tarbijakulutused pöörasid aga esimest korda pärast surutise algust tõusuteele.

Iiri valitsus on graafikus, et tuua eelarvepuudujääk käesoleva aasta lõpuks kolme protsendi raamesse sisemajanduse kogutoodangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles