Saksa Commerzbank sai USAs 1,45 miljardit trahvi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Commerzbanki peahoone Frankfurdis.
Commerzbanki peahoone Frankfurdis. Foto: Ralph Orlowski / Reuters

New Yorgi osariigi rahandusteenuste osakond NYDFS, kohtuministeerium ja föderaalreserv trahvisid Saksa Commerzbanki kokku 1,45 miljardi USA dollariga Sudaani ja Iraani vastaste sanktsioonide rikkumise pärast aastatel 2002-2008.

Samuti käskis NYDFS vallandada neli Commerzbanki ametnikku, kelle ametikohustuste seas oli pangaülekannete jälgimine. NYDFSi teatel muutsid panga New Yorgi filiaali ametnikud monitoorimissüsteemi, varjates osa klientide andmeid, nii et süsteem ei genereerinud kahtlaste ülekannete puhul automaatseid rahapesu hoiatusi.

Kokku liikus NYDFSi teatel läbi Commerzbanki kontode 253 miljardit dollarit sanktsioonialuste Iraani ja Sudaani ettevõtete ja organisatsioonide raha.

Panga tegevuse uurimine tuvastas, et panga sisejärelevalve oli teadlik toimuvast, kuid nad kas aitasid jälgi peita või vaikisid.

Ühtlasi tuvastati Commerzbanki osalus suuremahulises Jaapani firma Olympus raamatupidamispettuses. Commerzbanki kaudu liikus aastatel 1990-2011 1,6 miljardit dollarit kahtlasi ülekandeid Olympuselt.

Mullu tehti USAs Iraani ja Sudaani -vastaste majandussanktsioonide torpedeerimise eest trahvi Prantsuse pangale BNP Paribas. Trahvi on saanud ka ING, HSBC, Credit Suisse ja Standard Chartered, viimane koguni kaks korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles